Актуално

Пловдив каза на Белащица „Добре дошли!“

С пълно единодушие съветниците дадоха зелена светлина на жителите на селото да се присъденият към голямата община

Местният парламент на Пловдив прие решение за разширяване границите на общината и евентуалното присъединяване на село Белащица към нея. С пълно единодушие от 44 гласа „За“ общинските съветници казаха на белащенци „Добре дошли!“.

Това обаче може да се случи едва, след легално проведен референдум в селото, който ще бъде организиран в най-скоро време.

С ръкопляскане в пленарната зала решението на старейшините посрещнаха кметът на Белащица Костадин Николов и представители на инициативния комитет за присъединяване на населеното място към Пловдив. В залата не присъства представител на Община Родопи, ръководството на която е твърдо против отцепването на селото от границите ѝ.

Социалистът Йордан Василев предложи точката да бъде оттеглена от дневния ред, за да се получи отговор от ГРАО дали внесената подписка от жителите на селото е легитимна. Предложението му бе отхвърлено.

Преди гласуването съветниците дадоха думата на адв. Снежана Стефанова – представител на ИК, която заяви, че исторически селото има обща граница с града и то е част от Община Пловдив.

Изкуствено създадената Община Родопи не е в състояние да поддържа всички населени места в границите си. Всички тук знаем, че Белащица е спалнята на Пловдив. Селото е най-големият данъкоплатец в Община Родопи и в същото време е едно от населените места с най-малко инвестиции. Това трябва да се промени„, заяви адв. Стефанова.

След единодушното гласуване на местния парламент, представителите на Белащица доволни напуснаха залата.

Според процедурата следва областния управител на Пловдив да насрочи референдум, който трябва да се организира в срок от 3 месеца.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина