АктуалноБизнесГрадътИмоти в ПловдивКварталиНовини

Новото жилищно строителство в Пловдив намалява рязко

Какви са показателите на средното жилище, според издадените строителни разрешителни от началото на годината в града под тепетата

Издадените разрешителни за строеж на жилища в Пловдив през изминалото полугодие на 2023 година са с една трета по-малко в сравнение със същия период на миналата година, или общо 2501 на брой. Това сочат данните на НСИ.

Според анализаторите цифрите говорят за категоричен спад. Донякъде логично планираната разгъната застроена площ също драстично намалява – с 39%, като се равнява на 288.5 хил. кв. м.

Цитираните два показателя са на нива по-ниски, отколкото през 2021 година, посочват още статистиците.

Според данните може да се направи извод, че бъдещото средно жилище в града под тепетата би било около 115 кв. м. в сграда с приблизително седем апартамента.

За първите 6 месеца на 2023-а в Пловдив са въведени в експлоатация 338 нови сгради. Това е ръст от 9%, спрямо същия период на 2022 г.

Готовите нови жилища в града под тепетата за 2023-а са 845, или с четири по-малко на годишна база. Показателят РЗП бележи ръст от 5.2% – 101.7 хил. кв.м. Средното жилище е 120 кв. м в сграда с 2.5 жилища средно. Или иначе казано:

До юли бранъшт е строял по-големи апартаменти в по-ниски коопераци.

Започнатите жилища от началото на годината са 1370 броя с РЗП – 187.9 хил. кв. м, са с около 4% по-малко от нивата през миналата година и по двата показателя. Средното жилище е 137 кв м в сграда с почти 3 жилища.

Данните на НСИ отчитат, че от началото на 2023 г. до края на юни в България са въведени в експлоатация 9625 жилища с 0.97 млн. кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Средното завършено жилище е 100 кв. м, в сграда с 4 апартамента.

Като цяло в страната още се наблюдава:

Пик на нови жилища, но строителството забавя темп.

Аналицаторите коментират, че тези показатели отразяват бума на строителната активност от последните години, чийто темповете плавно започват да се укротяват.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина