АктуалноЗабравеният градИзбор на редактораИзпод тепетоИмоти в ПловдивКварталиНовиниРазследване

Сравняват със земята красивата къща в подножието на Бунарджика – ВИДЕО

Тежка техника се включи тази сутрин в доунищожаването на бившия паметник на културата на ъгъла на централните улици „Иван Александър“ и „Густав Вайганд“ в Пловдив, видя репортер на Под тепето.

Припомняме, че вековната сграда, която веднъж вече е била отписана като недвижима културна ценност, се събаря удобно с издаден План за безопасност и здраве, след като странно и тихомълком е била извадена от списъка със защитени обекти.

Събарянето на красивата вековна постройка върви методично от повече от месец, но очевидно този уикенд тя ще бъде сравнена със земята. Показателно е, че това се случва само 4 дни, след като бе съобщено, че Започнаха процедура на връщане статута на красивата къща, тъй като Законът не е предвидил, докато върви процедурата разрушаването на сградата да бъде спряно.

Това се случва пред възмутените погледи на хората от красивия стар пловдивски квартал Гьолбахча.

Огромен багер стартира доразрушаването на монолитната сграда от по-ниската, западна част на улица „Густав Вайганд“, която води към хълма.

Постепенно машините ще вървят и към средната част на красивата фасада, характерна със своята изтънчена орнаментика.

Тътенът и запрашаването от дейностите на разрушителите „Медичи“ правят впечатление на всички в гъстонаселената централна градска зона.

Старите къщи – паметниците, за които няма протест

Хора от квартала за последно снимат онова, което е все още стои оцеляло от някога красивата къща, тъй като вероятно след утрешния ден от нея няма да е останало нищо.

Те разказаха пред Под тепето, че вчера в района е имало разлепени бележки, които предупреждавали да не се паркират автомобили около сградата, за да не пречат на дейностите по събаряне. Няколко от съкварталците умишлено оставили колите си в близост, но били принудени да ги махнат.

Припомняме, че една и съща фирма срути две улици и подкопа основите на къща на 5-членно семейство в квартал Капана и събаря къщата на ул. „Цар Иван Александър“.

Няма данни за глоби за срутения тротоар в Капана

Още по темата може да видите в статията „Медичи“ се похвалиха: Събарят красивата къща до 1 март.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

12 коментари

  1. Това си е най-старата българска традиция …! Да се разрушава всичко преди Ние да се пръкнем на този свят и да “покажем”, че сме по-умни, по-кадърни и по-можещи въпреки че едвам, едвам сме изкласили! А иначе всяка ваканция скитаме из Европа и си правим селфита пред вратите на вековни замъци и красиви къщи от времената на пра баба ми! Така е не толкова защото няма закони, а защото корупцията ни изяжда от вътре и нито някой следва закона, нито някой го контролира. И всичко това за няколко гологана в повече и народната “мъдрост” – “Законът е празна врата в полето”. За това и нашите комшии турците имат поговорка: “Искам да имам акъла на българите, но този дето им идва от после” !

  2. Все по-често сред коментиращите под статиите свързани с някой “бизнесмен” се появиха корп-тролове. Явно имат значение коментарите на обикновения читател, щом се ангажират хора, които да публикуват плоски отговори с тъпи тези. Така че, не се връзвайте да им отговаряте, но си изказвайте мнението!

  3. Хм, това е варварство, не се руши сграда оцеляла век и нещо само за да построиш коптор – термитник. Инвеститорите със сигурност са със силиконови, чалга мозъци. Чудя се на архитекта(те) как им дава сърце да проектират нещо като знаят, че ще унищожат шедьовър или класически образец на колега от миналото ни? А като гледам мъката по разбиването, много се съмнявам в опасността на старата сграда

  4. Чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри секса ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя:–- https://do.my/biox

  5. Това са нехора,, то и без това хора на града не останаха, предимно нискочели и крокодили – бутачи,, до пет години този град ще е бегъл спомен в стари буквари.

    1. В момента град Пловдив е град, сякаш преживял бомбардировки. Трябва да се строи, стига популизъм, стига алчни петканини. Пловдив трябва да се съживи, Пловдив център, трябва да се строи. Аман от тютюнево културно наследство.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина