АктуалноБизнесГрадътИзбор на редактораКултураНовиниРазследване

Спирката на Тунела Север-Изток се мести заради паметник на културата

Дейностите са за сметка на инвеститор. Изоставената постройка на тепето ще се превърне в хотел във възрожденски стил с музейна експозиция

Преместването на спирка 47 от масовия градски транспорт на Пловдив предизвика недоволството на собственици на имоти до нея. Както ви съобщихме преди два дни пловдивчани се оплакаха в редакцията ни, че Общината възложила на частна фирма да изкорени зеленината до спирката, за която те твърдят, че се грижат от десетилетия и да премести заслона с няколко метра. Гражданите написаха, че Унищожават градинката до тунела Север.

Репортерската ни проверка показа, че Казус с така неречената градинка няма, а за гореописаните дейности инвеститорът има изрядни документи.

Потърсихме и предприемача, върху който се изсипаха съмнения за законността на действията му и бе обвинен за разрушител на зелената система.

По думите му и според експертите, преместването на навеса е необходимо най-вече заради безопасността на хората. Целта да се избегне прекия контакт със строително-монтажните и реставрационни дейности, които ще продължат повече от 2 години.

За да се стигне до момента, в който спирката ще бъде преместена Петър Денчев – представител на предприемачите, които стоят зад проекта за реставрация на изоставената постройка на тепето – паметник на културата от национално значение, са извървени систематично редица процедури.

Може би хората като строят кооперация вадят много по-малко документи, започва разказа си той. Петър Денчев обяснява подробно как процедура му е отнела повече от една година.

„С много висене, с много чакане, с питане до досада, с работа с много доказани професионалисти в различни свери.

Взел съм становище от концесионера на спирките. Наех най-добрия пътен инженер в Пловдив – инж. Александър Георгиев, проектирал едни от най-големите основни артерии в града. Той е сред най-титулуваните имена сред пътните инженери у нас.  

Направили сме цялостно заснемане на булеварда, изследване на трафика, анализ как и по какъв начин да се случат нещата, за да може всички изисквания на всички институции да бъдат задоволени. Изискани са становища от всички комисии и т.н. Така категорично бе установено, че изместването на спирката с 8 метра е единственото възможно решение.

Изработената скица е одобрена от общината, Организация и контрол на транспорта, Пътна полиция и ЕСУТ.“

Денчев лично се явил на заседанието на Експертния съвет по устройство на територията, когато е разглеждан казуса. Отговорил подробно на всички въпроси, които са му зададени, след което специалистите му връчили списък с още 6 точки, които трябва да изпълни, разказа той пред репортера на Под тепето.

Сред тях са: уведомление до НИНК, проект за подпорната стена и стълбите, конструктивно становище, проект за временна организация на движението, опис и график за изкопни дейности, осигуряване на връзките, които попадат в общ територията и т.н.

Списъкът го изпълнявам, правя проекти, одобряват ми ги, допълва той и добавя, че през това време установява наличието на растителност по стълбите. Става дума за 1 брой иглолистно дърво, 1 дрян и няколко декоративни туи.

Инвеститорът се обадил в общината отново и попитал за статута на това място, от там след проверка му отговарят, че растенията са в общинска земя със статут на урбанизирана територия.

Според проекта за препозициониране на спирката около нея ще има П-образна кашпа, която ще се залеси с растителност, подходяща за района.

Искам тази спирка да е приветлива, но разбирам, че растенията не мога да отстраня сам – единствено от ОП „Паркове и градини“ могат да я махнат. Питам „какво е нужно да направя“, отговарят „входирате искане за отстраняване с опис на нещата„. Има издадена заповед от екологията и работниците на ОП-то пристъпват към изпълнението ѝ и стартират, но след малко ги спират.

Звънят ми и обясняват, че някакви хора ги заплашват с полиция. Отзовавам се на място и се запознавам със собственика на въпросния имот. Показвам му всички документи и обяснявам, че няма да им наруша комфорта, даже ще създам уют. Ние не сме взели този имот, за да направим нещо грозно“, разказва подробно Петър Денчев.

Новите му съседи обаче твърдят, че това е незаконно и градината е частна собственост, а общината нехае.

„Ние сме задължени само да преместим спирката, като цялата манипулация е за наша сметка и струва десетки хиляди лева. Общината не ни съдейства с нищо, ние си наемаме фирми. Единствено ще премахнат декоративната растителност. Но искаме да е удобно и комфортно за всички граждани на Пловдив, затова ще облагородим и залесим около нея“, обясни Петър Денчев.

Проверка на администрацията показва, че според кадастъра частната собственост се простира до метър и 20 от фасадата на въпросната сграда, тоест въпросната градинка е на общински терен.

„Всеки, който купи паметник на културата знае в какъв филм влиза“, този коментар на екскмета на Пловдив е показателен за редица случаи под тепетата през последните години.

С цел безопасност. Дейностите са за сметка на инвеститор. Изоставената постройка на тепето ще се превърне в хотел във възрожденски стил с музейна експозиция.

„Много малко са имотите в България с такъв статут и една част от тях са изоставени от години. Само един луд, може да се захване с такъв проект. Този имот се продава 20 години.. Помните, че към него имаше интереси от много мощни компании и така до момента, в който разберат какъв е статута му. Страшно приключение е да се занимава човек с такова нещо. Ние не сме от хората, които дават рушвети, Вярвам, че платиш ли под масата за нещо, което има законов път да се случи, ти го прекъсваш в зародиш. Ние няма какво да крием“, коментира инвеститорът.

По думите му, комфортът хората си го създават когато правят нещата законно и нещата които правят не са обект на протест.

Аз съм едни от хората на които им пук за града. Концепцията в този случай е огромна. Проектът ни се казва „Музей 37“ и е мега труден заради високата степен на категоризация като паметник на културата от национално значение. Той е изключително интересен. По време на археологическите проучвания бяха открити интересни артефакти. Ще направим договор с Регионалния археологически музей и ще представяме под наем експонати във фоайето на хотела. Сградата ще бъде надстроена с два етажа. Нашият продукт има и образователна цел. Вярвам, че дори хора, които не посещават музеи и видят експонатите в хотела, на 30 души 1 ще се жегне и ще отиде да разгледа археологията на града„, повдига завесата около проекта Денчев.

„Вярвам че Пловдив има огромен потенциал и ако се инвестира по правилен начин, ще привлечем много туристи. Когато Пловдив се презентира добре, ще се продава добре и целия град ще е доволен“, заключава инвеститорът.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Така е ,когато демокрацията се свежда до пидираски номера . Кога Чалгаря запее за Ленка е сексистко,токсично про руско и тнт ,а когато депутатът с пряКУР Хазарта ръси гной и лайна по противниковия лагер е изкуство. Същото е и с мизерната медийка под прасетокоято се храни от грантаджйски доларчета ,кога требва ще донесат от девет кладенеца вода ,че тоя новоизлюпен богаташ да може да си качи беенвето на тротоара пред „резиденцията “ му ,а съседите щом не са Демократоудобни да идът гомна

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина