АктуалноГрадътКултураНовини

Соня Йончева: “Не съм си представяла, че това може да се случи в моя живот! – ВИДЕО

“Цял живот съм си мислела как да подчертая българския и конкретно пловдивския творчески дух, правя го и ще продължа да го правя. Пловдив винаги е бил обединен град и в изкуството, и в обществото”, заяви знаменитото сопрано при връчване на званието „Почетен гражданин на Пловдив“ – ГАЛЕРИЯ

“Не съм си представяла, че това може да се случи в моя живот! Благодаря за вниманието! За мен е изключителна чест!” С тези думи световно известната оперена прима Соня Йончева прие званието „Почетен гражданин на град Пловдив”.

Тържествената церемония, на която председателят на Общинския съвет Александър Държиков и кметът на града Здравко Димитров я удостоиха с високото отличие, се състоя в Заседателната зала на Общината.

Цял живот съм си мислела как да подчертая българския и конкретно пловдивския творчески дух. Правя го и ще продължа да го правя. Пловдив винаги е бил обединен град и в изкуството, и в обществото”, заяви знаменитото сопрано.

Преди да връчи отличието, кметът Здравко Димитров ѝ пожела да продължава да прославя града и България зад пределите на страната.

Слушал съм я в чужбина. Беше нещо невероятно!” – сподели той.

Сигурен съм, че никога няма да забравите, че сте пловдивчанка! Не спирайте да ни радвате”, поздрави я градоначалникът.

Преди да прочете решението на Об С за удостояване с почетната титла на Йончева, председателят на местния парламент Александър Държиков заяви, че се възхищава на това, което прави оперната дива.

Обмислям отново спектакъл в Пловдив. Искам да доведа тук много мои колеги от чужбина”, съобщи пред журналистите Йончева и разказа как един от най-скъпите ѝ спомени като ученичка е моментът, в който учителката ѝ по пеене я е взела в 4 часа сутринта от дома, за да я води на конкурс.

Тя се обърна към младите хора, посветени на изкуството и апелира на първо място да вярват в себе си.

“Моята първа роля, на този етап от кариерата ми, е да подкрепям младите. Ние артистите сме чувствителни същества и имаме нужда, понякога, от подкрепа на психологическо ниво. Мисля, че винаги може да се направи нещо повече по отношение на подкрепата към младите артисти. Вярвам, че винаги трябва да строим мостове към миналото, за да знаем какво ще е бъдещето.

Много съм привързана към моето семейство, всичко което ми се случва на сцената и по света е един прекрасен аксесоар към моя живот, а той е моите деца, съпругът ми, майка ми и брат ми.”

След откровението Соня призна, че е искала да доведе Пласидо Доминго тук преди общия им концерт в събота в София, но програмата им е така организирана, че времето не е позволило. Сигурно е обаче, че и това ще се случи.

Каза още, че замисля изцяло български проект, който засега е само в нейните мечти.

’Харесва ми да навлизам във всякакви територии”, каза още Йончева, относно намеренията за българския ѝ албум.

Веднага след церемонията тя стяга багажа първо за София, след което има ангажименти в Хамбург, Цюрих и Букурещ.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина