АктуалноВластГрадътИзбор на редактораКриминалеНовиниОбщина Пловдив

Слагат билбордове с лица на загинали деца на пътя в Пловдив

Пловдивската полиция обяви пакет с предложения към управата на града, които целят повишаване на пътната безопасност. Това заяви началникът на областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов. Сред тях са: изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта, шумяща маркировка, допълнителни знаци за ограничения, камери за измерване на скоростта и други, като въпросните мерките касаят главно пешеходните пътеки и всички основни градски булеварди. 

Предложенията са резултат от свиканата днешната кръгла маса по темата. Припомняме, че шефът на полицията в Пловдив събра институциите заради опасностите на пътя, а форумът идва седмица след тежката катастрофа на бул. „Руски“ в която загинаха двама млади, а други двама бяха тежко ранени. В кръглата маса участваха представители на полицията, съдебната власт, неправителствени организации и експерти.

Чергов обясни, че на този етап това са само идейни проекти, за които няма одобрение от Общината. Участниците в кръглата маса са постигнали споразумение за сформирането на работна група от различни експерти, която да направи обследване на рисковите места.

По думите му в Пловдив има едва 4 мобилни камери за измерване на скоростта на движение, които се обслужват от полицейски патрули. Стационарни такива липсват, а камерите на светофарите не измерват скорост. Директорът на полицията увери, че съвместно с общината се работи по няколко проекта за разширяване на видеонаблюдението в града.

Участниците във форума напомниха, че гражданите могат да изпращат сигнали и да качват видеоклипове със заснети от тях пътни нарушения на интернет платформа My Way, която е част от сайта на Европейския център за транспортни политики. От там сигналите се препращат на компетентните институции.

Петя Иванова от сдружение „Ангели на пътя“ съобщи, че има договореност инициативата „Написах ти писмо. Ти за къде бързаш?“ да се проведе и в Пловдив. За нея ви разказахме в статията Джигитите ще получават писма от близки на жертви в катастрофи. От неправителствената организация предлагат още в Пловдив да се поставят билбордове с лицата на загиналите деца.

От сдружение „Спаси Пловдив“ поискаха да се криминализира шофирането със скорост над ограничението за града 50 км/ч. По думите на Асен Костов това ще стресне много хора, които се мислят за безсмъртни.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Не е добре това. Прилича на издевателство към близките на децата. Не знам на кого му е дошла тази идея, при положение, че безотговорните типове не биха се впечатлили.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина