АктуалноГрадътИзбор на редактораИзбориМненияНовиниОбщина Пловдив

Съветниците с единодушно решение за Панаира

С пълно единодушие, след близо 3-часово заседание, Общинският съвет на Пловдив прие да се тръгне в посока възелът с Панаира да бъде развързан, като Община Варна върне акциите си от Международното изложение на държавата, от която ги получи преди години. 40-те общински съветници, дошли на днешната спешно свикана извънредна сесия, приеха такава декларация, от името на всички групи.

С нея местният парламент настоява пред Народното събрание, Министерски съвет, Общински съвет – Варна, кмета на морския град Иван Портних и лидерите на партии и групи в тамошния Об С да се предприемат всички възможни действия, така че дарените на Варна акции от Международен панаир-Пловдив/МПП/ да бъдат върнати отново на държавата, след което при възможност тя да ги дари на Община Пловдив.

В декларацията се посочва още, че другата възможна стъпка за решаване на този казус е да бъдат отпуснати целеви средства от държавния бюджет за откупуване на варненските акции в полза на община Пловдив.

Декларацията бе подкрепена от всички в Об С, след като преди това различни групи предложиха различни декларативни решения за Панаира.

Идеята на групата на ГЕРБ бе държавата да отпусне целево над 16 млн. лв., за да откупи Община Пловдив варненските акции.

От групата на Алтернативна лява БСП заявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ. Припомняме, че двете групи на 19 декември заедно гласуваха „За“ предложенията да бъдат приети акциите на Варна в Пълдин Туринвест, след което саботираха в комбина две извънредни сесии на местния парламент.

„Винаги сме се придържали към това общината да има максимално влияние в панаира. С откупуването на варненските акции, те ще дойдат в Пловдив. Ходът, който предлагат от групата на ГЕРБ е най-полезният“, коментира Йордан Василев от името на социалистите.

Групата на ДБ пък предложи Об С да излезе с обръщение към Бойко Борисов, той да настоява пред варненския кмет от ГЕРБ да предприеме нужните действия, така че варненският дял да бъде върнат на държавата, за да бъде гарантиран обществения интерес.

„Може безкрайно много време да взимаме тук решения, които касаят Пълдин Туринвест, тъй като Гергов може да свиква общи събрания до откат, а на нас ни остава да правим само кръгови отбрани. Затова настояваме варненските акции да бъдат върнати на държавата, където им е мястото. Предлагаме да излезем с обръщение до Бойко Борисов, който да разпореди на варненския кмет и на групата на ГЕРБ в общински съвет да направят така, че Варна да върне акциите на държавата“, заяви Веселина Александрова, председател на групата на Демократична България. Тя даде пример с това как се развиха вчера събитията в града- наложи се Бойко Борисов да звъни по телефона на кмета, за да го застави да изпълни задълженията си на добър стопанин, както и на представители на ГЕРБ, за да бъде свикана извънредната сесия от днес.

След нея Стефан Послийски заяви, че е редно общински съвет декларативно да се обърне към колегите си от варненския местен парламент и конкретно към съветниците от ГЕРБ там, а не към политически лидери.

„Към момента община Варна неоснователно се е обогатила с 16 милиона лева, колкото струват акциите от Пловдивския панаи, плюс близо 40 милиона за дупката в центъра на морската столица. Декларацията, която предлага Веселина Александрова, до някаква степен е адресирана правилно, защото кашата е забъркана там. Мястото на тези акции са е в държавата. Освен това такова решение за връщането им бе взето веднъж от Общински съвет- Варна. Не трябва да правим опит да обогатим Община Варна, за сметка на държавния бюджет и интереса на Пловдив“, коментира Георги Колев от ЗНС „Александър Стамболийски“.

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ предложи да се вземе решение, което всички общински съветници да декларират, че са против увеличаването на капитала на смесеното дружество Пълдин Туринвест, а декларацията да служи като сигнал пред Окръжен съд, който ще гледа бъдещите дела по казуса.

В крайна сметка по-горе цитираните предложения бяха обединени в едно и то бе прието с пълно единодушие, а предложението на Парасков бе отхвърлено.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина