АктуалноГрадътНовиниСъд

Съдът отмени санкцията за Транспортния проект на Пловдив

МРРБ връща 900 000 лева на Общината, след като ВАС разпореди. Съдът отмени финансовата корекция заради допуснати редица нарушения на административно производствените правила

Върховният административен съд отмени наложената в края на 2021 г. санкция на Община Пловдив по Транспортния проект на града.

Актът на магистратите е от 24. 11. 2022 г. отменя решението на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. за налагане на финансова корекция в размер на 5% от стойността на реално верифицираните разходи по Договор № BG161 POOO1/1.5-03/2011/001-D-10 с изпълнител „Индра Системс С.А.-КЛОН“ КЧТ. Отменя и решението на Административния съд в Пловдив, с което беше потвърдена наложената санкция.

Върховният административен съд е намерил, че при постановяването на решението на Управляващия орган са допуснати редица нарушения на административно производствените правила, водещи до ограничаване на възможността на Община Пловдив за защита по наведените в решението на Управляващия орган твърдения, послужили като основание за издаване на крайния акт и за налагане на финансовата корекция.

С това решение съдът задължава Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да възстанови на местната администрация сумата от 905 785.02 лв., както и пълният размер на направените по делото разноски.

Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов коментира, че възстановената сума ще бъде реинвестирана в електронно-билетната система, за която е обявена обществена поръчка.

Той припомни, че Община Пловдив заведе иск срещу испанската „Индра“ на стойност 1,5 млн. лв. за неизпълнение на Транспортния проект по безпрепятствено въвеждане на електронно-билетната система, изтеглена е и банковата гаранция в размер на 600 000 лв.

„Администрацията предприе всички действия за защита на обществения интерес“, каза още зам.-кметът Тодор Чонов и допълни, че точно това е причината да бъде създадено и общинското дружество „Екобус“, което да осигури екологичен и сигурен градски транспорт в Пловдив.следващите дни, ние ще размразим поръчката. Ако трябва да погледнем оптимистично, и няма жалене на процедурите, в началото на следващата година ще подпишем договор и на пролет ще имаме първите плодове от нея“, обясни още Тодор Чонов.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина