АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Реставрираната Синя къща става център за изкуства

Предсрочно реставрираната и ремонтирана къща Павлити в Стария град отново отвори врати за нов живот. Историческата сграда в архитектурния резерват посрещна първите си посетители с изложба на стари пиана от фонда на „Старинен Пловдив“, като събитието е част от Празниците на Стария град.

„Стартирахме възстановяването на къщата в края на март, а тогава срокът на дейностите бе 294 дни. Проектът бе реализиран предсрочно във всичките му фази- реставрирана бе и фасадата, и интериорът. В началото неговата стойност бе около 150 хиляди лева, но с няколко анекса за реставрацията по вътрешната част общата му стойност стана около 230 хиляди лева“, обясни директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева.

Тя уточни, че реставраторите от фирмата изпълнител „Рестстрой“ са намерили същото синьо като ултрамарина на единствения запазен автентично изписан елемент от фасадата.

Институтът има различни идеи за обживяването на Синята къща, като основната е тя да се превърне в център за изкуства, в който могат да творят хора на всякакви възрасти. Доц. Кантарева разкри, че предстои старт на реставрацията на Данчовата къща в съседство, където ще се намира единственото общинско кафене в архитектурния резерват. Има готови проекти за реставрацията на банята в къщата на д-р Стоян Чомаков, както и за интериора на възрожденската аптека.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

  1. https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/pitat-kade-sa-parite-za-znakova-kashta-v-stariq-grad-snimki

    …А И НЯМА НУЖДА ДА ПРЕУВЕЛИЧАВАТЕ РЕТУШИРАНЕТО НА БОЯДЖИЙСКИТЕ ФАСАДНИ УКРАСИ КАТО „РЕСТАВРИРАНА КЪЩА“

    ЛАМАРТИН Е ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ И ОТ СИМВОЛИТЕ НА ПЛОВДИВ.

    КАКТО Е ИЗОСТАВЕНА И ЗАНЕМАРЕНА ПОРАДИ ГЕРБАВА КАЛИНКОВА НЕКАДЪРНОСТ НА АРХЕО-КУЛ-ТУРИСТА КОЙ КЛОШАР ЩЕ НАБЕДИТЕ -КАКТО В ТЮТЮНА- АКО ПЛАМНЕ ОПОЖАРЕНА?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина