АктуалноБългарияГласовеНовиниРазследване

Прокуратурата: Борисов е осигурил парите за къщата в Барселона

Какво е съдържанието на документите, внесени от главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание по казуса?

Прокуратурата иска от депутатите свалянето на имунитета на Бойко Борисов, за да го обвини като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции, облагодетелстващи Борислава Йовчева, чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен.
„Повечето от това, което прочетох, са публични тайни“.

Това коментира в предаването „Студио Х“ в петък вечер (9 юни) зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов за съдържанието на документите, внесени от главния прокурор Иван Гешев в Народното събрание по казуса, станал популярен като „Барселонагейт„. Той уточни, че се е запознал само с част от тях, но не даде повече подробности, съобщава Дневник.

Всички описвани в медии през последните години информации за къщата в Барселона са част и от разследването на българската прокуратура, по което тя се активизира едва след войната, която Гешев обяви на бившия премиер Бойко Борисов в средата на май. В него са добавили и данни за произхода на парите, преводите, фирмите и хората, свързани с покупката, освен лидера на ГЕРБ.

На база това разследване е и внесеното искане за сваляне на имунитета на бившия министър -председател. Прокуратурата иска да го обвини като подбудител и помагач в съучастие с други лица за купуването на къщата и останалите инвестиции чрез прикрити сделки със средства, чийто произход е престъпен.

В документите прокуратурата е записала директно, че Борисов като премиер е осигурил парите за луксозната къща в Барселона, в която е живяла Борислава Йовчева, с която е имал интимна връзка, и общото им дете, на което той не е дал бащинство.
Какво има в прокурорските материали първи съобщиха в съвместна публикация разследващите медии BIRD.bg и „Биволъ“, като посочиха, че са се сдобили с информация благодарение на депутат. „Дневник“ потвърди информацията след разговори с източници от прокуратурата, запознати с казуса.

Документите съдържат доказателства от процесуални действия на българските разследващи по делото, водено от Софийската градска прокуратура, както и множество преводи от испански на български език на материали, получени във връзка с изпълнени Европейски заповеди за разследване (ЕЗР) в Кралство Испания и в Кипър, както и по молба за правна помощ, изпратена до съдебните власти в Турция.

Депутатите, които потърсихме за информация приложила ли е и доказателства и какви прокуратурата, отказаха да коментират. Посочиха, че става дума за стотици страници информация.

Според Тошко Йорданов, който изрази недоволство, че се опитват да превърнат парламента в съдебна зала – документите са „три пакета, два от които са с височина 50 см“.

колегите от „Дневник“ потърсили за коментар и бившия премиер, и другите замесени в казуса, но в петък те не отговаряха. Редакцията е готова да публикува позициите им.

Разследването за „Барселонагейт“ започна по сигнал на гражданското сдружение БОЕЦ през 2020 г. и беше разказано от испанската медия „Ел Периодико“. Борисов от години отрича да има дете от Йовчева и къща в Барселона.

Какви доказателства сочи прокуратурата срещу Бойко Борисов

Във фокуса на разследването е организирана престъпна група (ОПГ), създадена с користна цел да върши престъпления, сред които пране на пари, корупция, данъчни и финансови измами, и действала от октомври 2012 до декември 2015 г. в България и в чужбина. За принадлежност към нея са разследвани Борисов, Александър Чаушев, Валентин Златев, Бейзад Яхя.

Прави впечатление, че квалификацията на деянията е по любимия на прокуратурата на Гешев текст от Наказателния кодекс – за организирана престъпна група.

Чаушев и Златев са състуденти от Москва, а Златев е бившият директор на „Лукойл„, добър приятел на Борисов според собствените му признания в интервюта през годините. Яхя е бивш политик и бизнесмен, близък до ГЕРБ и ДПС, бил е управител на ловно стопанство „Паламара“.

Проблемът в действията на бившия премиер, според разследващите, е, че той не е разполагал с официални доходи, с които да направи инвестицията в Испания. Те твърдят, че в хода на разследването е установено, че парите за покупката на къщата в най-скъпия квартал на Барселона са минали през фирмата „Тера Тур Сервиз“ ООД (управлявана от човек с фамилия Петков, зас която, и според разследващите и според медийни публикации, стои Златев, а той не е опровергал това) и са стигнали до купувача Александър Чаушев. Непосредствено след купуването на имота на 19 март 2013 г., той е апортиран в испанско търговско дружество, в което управител е Йовчева, а след това нейният баща.

Разпитаният Петков първоначално заявил, че покупката е с инвестиционна цел, но след това сменил показанията си и заявил, че имотът щял да се ползва като хотел от служителите на фирмата, които щели да идват на обучение в Барселона. Разследващите в Каталуня обаче са установили, че имотът е обитаван от Борислава Йовчева и малолетната й дъщеря Ема. Според разследващите къщата е купена, за да се осигури луксозен живот на двете, а действителният източник на средствата е Борисов.

„За двамата е установено чрез разпити на свидетели и твърдения в медиите, че са имали интимна връзка, а баща на детето е Борисов“ – твърдят прокурорите черно на бяло. Няма официална информация на какво базират това твърдение.

Те посочват, че Борисов отрича, тъй като няма легални доходи за покупката на къщата и издръжката на Йовчева. Във връзка с това прокурорите твърдят, че са изградили версия за извършвани корупционни престъпления от бившия министър-председател. Тези твърдения се съдържат неведнъж във внесените в парламента документи, посочват източниците на „Дневник“.
В искането на прокуратурата за свалянето на имунитета му, пише, че „съществуват данни, че Борисов е придобивал средства в големи размери като подкуп в качеството си на министър-председател и е повлиял на други длъжностни лица“.

Именно затова, твърдят прокурорите, фирма, близка до Златев, е поела да извърши покупката. В тази връзка е споменат и Асен Найденов, за когото разказват в публикацията си „Биволъ“ и BIRD. Той е състудент на Златев и Чаушев. Според оперативни данни, върху които стъпват българските прокурори, е правил трансфери на средства на Борисов, Златев и Чаушев в офшорни сметки. За тези пари държавното обвинение ще доказва, че са с престъпен произход. За целта преди седмица е претърсен софийският апартамент на Найденов и са иззети електронните му устройства.

Валентин Златев бе разпитан по делото в последния ден на май. Тогава той заяви, че информацията му по темата е „основно от средствата за масова информация“.

Разпитаният като свидетел Чаушев, който нееднократно твърдеше по българските медии, че къщата е негова, е заявил, че бил помолен от „Тера тур сервиз“ да купи имот с техни средства и за тяхна сметка. И той го направил с пари на фирмата, но всъщност предоставени от Борисов, пише в прокурорското искане на имунитета му.

Чаушев твърди, че е бил посъветван от испански адвокати да апортира имота в местно търговско дружество. Така имотът влязъл в NUMIN INVEST с първоначален собственик и управител Борислава Йовчева, а след това баща й Георги Йовчев, срещу управление и право на ползване с покриване на разходите.

Разследването посочва Йовчева и баща й като съдружници и управители на фирмите NUMIN INVEST и EMA BGS с активи от близо 5 млн. евро, които нямат реална дейност и произходът на средствата им е неясен. Испанските разследващи са установили, че дружествата получават сериозни финансови инжекции от чужбина. И двете са били на загуба, но са купили „Порше“, ползвано от Йовчева. Тези данни се съдържаха и в доклада от Испания, за който се разбра при получаването му от българските власти преди година.

Фирмата EMA BGS е управлявана от Йовчев и е увеличавала капитала си два пъти, като е получавала траншове от кипърската офшорка „Палмс ентърпрайсиз оувърсийз“ с пълномощник Йордан Христов, който се ожени за Йовчева, когато скандалът „Барселонагейт“ гръмна в България, а след това се разведе с нея. В право на отговор за „Дневник“ през септември 2020 г. Христов отрече да има нещо общо с офшорката и определи втория си брак като грешка.

Прокуратурата посочва с подробности как Христов е получил пълномощно от офшорката, за да учреди дружество в България, което да инвестира в Приморско – „Спортни имоти Приморско“ АД. Кипърската офшорка придобила 50% от EMA BGS. Средствата, с които бил увеличен капиталът й, били предоставени на „Палмс“ от Борисов, пише в прокурорското искане, внесено в парламента.

В документите се съдържа и информация, че прокуратурата е поискала разкриване на банковите сметки в Турция от началото на 2018 г. досега на Борислава Йовчева, която след брака си преди 2 години носи фамилията Христова, и на Бейзад Яхя.

Какво се случва с разследването в Испания

По неофициална информация на каталунската полиция случаят е арихивиран и всички данни за купената с пари от офшорка къща са изпратени на българските власти преди година. Срещу бащата на Йовчева е имало разследване за пране на пари, което също е изпратено в България.

Имало е поръчка за разследване, която е извършена и изпратена на българската прокуратура, потвърждават от Испания неофициално. Според тях прехвърлянето на делото от Испания в България е станало след дипломатическа уговорка и защото евентуалните престъпления, предхождащи прането на пари, са извършени в България.

За самата къща източник на „Дневник“ установи, че е купена от испанци по документи, но на домофона се обажда жена, която говори испански със славянски акцент и се представя за собственик на къщата.

Според източник от полицията в Каталуня, има интерес за разследване и към новите собствениците на бутика.

Снимка: архив/Под тепето

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. В така разказаната история не виждам нито едно доказателство, по скоро приказка за пепелянка и много често израза „говори се“. Да юридическата наука в БГ е сведена до „една жена каза“, жената от пазара…..

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина