АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Последно поколение ангиографски апарат заработи в Пловдив

Апаратът се намира в отделението по Инвазивна кардиология на УМБАЛ „Свети Георги“

Пациентите на най-голямата болница в страната вече могат да бъдат лекувани с новия ангиограф, като процедурите сe реимбурсират изцяло от Здравната каса. Ангиографът е предназначен за диагностика и лечение на най-честите сърдечно-съдови заболявания, по които страната ни води печалната класация по смъртност в европейските страни.

Новият апарат позволява 3D реконструкции и прави образите триизмерни, а рентгеновото облъчването е в пъти по-ниско от старите апарати, обясни началникът на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив д-р Георги Горанов.

Нещо повече – съвременният ангиограф обединява информацията за съдовата патология на всички използвани досега образни методики като скенер, ядрено-магнитен резонанс, ехография и изгражда 3D образни реконструкции, които се използват по време на диагностичните и интервенционални процедури. Това е изключително полезно при комплексни съдови интервенции на аорта, коронарни и каротидни артерии, а също и при лечението на структурни заболявания на сърцето, като имплантирането на TAVI – безкръвна смяна на аортната клапа, процедура, която се извършва рутинно в отделението. С него се извършват и високоспециализирано функционално изследване на коронарните стенози, ротаблация, ангиопластика на хронични оклузии, включително и интервенции на каротидни, ренални и периферни съдове на крайниците.

„Благодарни сме за разбирането и подкрепата, която получихме от ръководството на болницата в лицето на нейния директор проф. Карен Джамбазов. С техниката, с която разполага отделението можем да лекуваме целия спектър на сърдечно-съдовите заболявания. Освен пациентите с коронарна и периферна съдова болест, успешно третираме и всички ритъмни и проводни нарушения“, допълни д-р Горанов.

Отделението единствено в Пловдив разполага с най-съвременната апаратура за извършване на електрофизиологични изследвания и аблации при всички видове тахикардии. А чрез имплантиране на специални устройства – системи за ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатори, специалистите от Отделението по инвазивна кардиология лекуват пациенти със сърдечна недостатъчност и такива заплашени от внезапна сърдечна смърт.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина