АктуалноГрадътЕвалаНовини

Математическата гимназия: Заменете букета за първия учебен ден с дарение

Екипът на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ излезе със специална инициатива, насочена към нормализиране на учебния процес в детските и учебни заведения на територията на пострадалите от наводненията села в Пловдивска област.

„С кампанията „Вместо цвете, дари надежда!“ искаме да накараме децата да се почувстват доколкото е възможно празнично на 15 септември, каза пред Под тепето директорът на ОМГ Веселина Карапеева.

Целта е не непременно с финансови средства, а доколкото е възможно поне да осигурим нормално започване на учебната година в тези селища. Ние държим връзка направо с директорите и колегите по места, няма посредници – нито фирми, нито организации. Знаем какво е положението и от какво имат нужда в този момент, разказа Карапеева.

По информация на колегите ѝ в карловско по-голям е броят на засегнатите детски градини, отколкото школа.

„Те ни изпращат списъци коя градина и училище от какво се нужда, които днес ще публикуваме на сайта на гимназията. Сдружението на българските учители в гр. Пловдив подкрепя инициативата. Там също има  пункт за събиране на материали и храни. Адресът е ул. „Митрополит Паисий“, 6.“

Събирането на пакетирани храни и консерви, памперси, лекарства от първа необходимост, вода и топли завивки в гимназията е започнало от понеделник.

В момента в село Богдан е най-тежко положението. Почти ежедневно изпращаме по един микробус натам, сподели директорът на ОМГ.

Тя самата е била в Слатина на 6-ти септември и разказва, че има незасегнати къщи, но има хора, които буквално не могат да достигнат до домовете си все още, или това, което е останало от тях.

Освен храна за местните е необходима и за стотиците доброволци от цялата страна, напомни Карапеева.

„Да накараме децата да се почувстват доколкото е възможно празнично на Първия учебен ден. Това няма да е еднократно продължаваме да събираме необходимото“, апелира тя.

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина