АктуалноНовиниРазследванеСъд

Пореден рестарт на делото за убийството на Жоро Плъха

Обвиняемият Иван Димитров – Доктора не споменал нищо за стрелба и пистолет пред първите дошли полицаи

Пореден рестарт на делото за убийството на Жоро Дживизов – Жоро Плъха, бе даден днес в Апелативен съд – Пловдив. Процесът отново е на фокус, след като ВКС върна делото за преразглеждане.

Припомняме, че Окръжен съд оневини рентгенолога Иван Димитров за смъртта на рецидивиста Жоро Плъха с мотив, че се касае за неизбежна самоотбрана. Магистратите наказаха обвиняемия с условна присъда заради притежание на незаконен пистолет марка „Валтер“.

Делото стартира днес в присъствието на самия д-р Димитров и двамата му защитници адв. Василев и адв. Кутриянски.

На заседанието не присъстваха частните ищци – родителите на Жоро Дживизов – Димитър и Златка. Не се явиха и много от вещите лица, които следва да се произнесат в процеса. Нямаше ги и част от свидетелите. Въпреки това, ход на делото бе даден, като очведно ще има множество заседания по него, както беше и при предишния процес.

Показания даде свидетелят Георги Методиев, които се е явил рано сутринта, след тежкото престъпление край областна управа, в ролята си на младши разузнавач тогава. Той уточни, че вече не е полицай и както стана ясно от показанията му, не помни случилото се в детайл.

Методиев е участвал в обхода на района и в разговори със свидетели, веднага след убийството на Плъха.

С колегите му са преглеждали записите от две камери за видеонаблюдение пред магазин за хранителни добавки и на кадрите са видели как Иван Димитров излиза на улицата пред дома си с предмет в ръка, приличащ на пистолет.

От показанията му се разбра, че при първия разговор с Доктора, Димитров не е споменал нищо за това, че е прострелял Жоро Дживизов и въобще не е ставало дума за използването на пистолет в инцидента.

Спомена, че е чул някакви изстрели, но не знаел от къде са дошли. Димитров се държеше спокойно в беседата ни, сякаш нищо не се е случило„, подчерта Методиев.

Преди това свидетелят разказа как Доктора е предал на полицаите историята за срещата си с крадеца в двора на къщата му и как са се боричкали. Никъде в разказа му обаче не присъствал пистолет и стрелба с него.

Бившият полицаи си спомня още, че от записите се видяло как мъж на улицата пред къщата на доктора носи ръкавици, но не конкретизира дали е бил самият д-р Димитров или приятеля, който му се е притекъл на помощ, след сборичкването с Плъха.

Очаква се делото да продължи с разпит на още свидетели.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина