АктуалноБългарияВластГрадътЗелен градКварталиНовини

Пловдив въвежда зона с ниски емисии

Централната градска част на Пловдив да има статут на зона с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух. Това гласуваха общинските съветници преди минути.

Решението касае карето между булeвардите „Шести септември”, „Източен”, „Христо Ботев” и „Васил Априлов”. Ще се налагат рестрикции за влизане и движение на автомобили от нисък екологичен клас. Има и второ предложение зоната да стигне до бул. България. Проектът предвижда в цялата тази зона до 2027-ма да бъдат забранени и печките с твърдо гориво.

Припомняме, че към настоящия момент в страната ни няма въведени такива зони. Специална наредба на Общинския съвет трябва да регламентира създаването им, начина на работа и контрола за спазване на действащите в тях мерки, както и да фиксира санкции при нарушения. 

Въвеждането на така наречената Зона с ниски емисии ще доведе до ограничаване на влизането в центъра с всички бензинови автомобили, произведени до 1998 година и дизелови – до 2007 г. Нонсенсът е, че по този начин достъп до центъра не би следвало да има и почти целият общински автопарк

Още по темата ФПЧ в Пловдив на годишна база са 16 тона от транспорта и 253 тона от битово отопление

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. От Тракия до Смирненски по магистралата ли трябва да минавам като съм с дизел преди 2007? Че то 70% от автомобилите в Пловдив са такива. Където и да отиваш, задължително минаваш по ограничените булеварди. Да оправят първо доходите на хората, че да могат да си позволят достоен живот и по-нови и екологични автомобили, вместо да копират от другите държави.

  2. А „синята зона“, кой ще пълни? Ако се разчита на нови коли – мисля повечето са с пропуск, за безплатно паркиране.
    Добре е да се прочете и статия, в две части, от същия автор – втората е по-интересна. Това за умниците, генериращи , подобни простотии.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина