АктуалноВластГрадътНовиниСпортен Пловдив

Пловдив тегли пореден заем

24 млн. лв. за довършване на стадионите на Ботев и Локомотив

Общинският съвет на Пловдив одобри тегленето на нов дългосрочен кредит за довършване на стадионите на футболните клубове „Христо Ботев“ и „Локомотив“ с 35 гласа „За“, 7 „Против“ и 6 „Въздържал се“.

Заемът е на обща стойност 24 милиона лева, по равно за двете спортни съоръжения са предвидени, съответно по 12 милиона.  

Предложението е внесено в местния парламент от заместник-кмета Величко Родопски. Той разясни, че са получени четири оферти в Общината, от които на първо място е класирана тази на „Уникредит Булбанк“ АД. В условията по договор е записано, че плащанията ще започнат на 25 май 2026 г., след като изтече гратисният период от 42 месеца. 

Ресорният зам.-кмет увери съветниците, че кредитът е много изгоден и Общината може да си го позволи. Той посочи, че Пловдив е един от големите градове с най-малко дългове. 

По време на дебатите независимият общински съветник Слави Георгиев припомни, че до този момент държавата е отпуснала 37 милиона за двата стадиона – 25 млн. лв. за този на „Ботев“ и 12 млн. за „Локомотив“. Той посочи, че няма информация как са разходвани тези средства. Слави Георгиев попита как са изразходвани парите и на какъв етап са дейностите.  

Редно е да знаем за какви точно строително-монтажни работи по двата стадиона ще бъдат изразходвани новите 24 милиона, както и какви са гаранциите от вас, че всички средства са достатъчни за цялостното завършване на двата стадиона“, попита той.

По думите на Величко Родопски, стадионът на Ботев ще може да приема футболни срещи през март 2024-та година. Имаме такова уверение от изпълнителя, заяви той, но не можа да отговори на въпросите за стадиона на Локомотив.

От отговорът му на въпросите на Георгиев стана ясно, че от държавните средства все още има неразходвани. Кметът по финанси в залата отново не можа да конкретизира какви.

Съветниците поискаха гаранции за това, че лихвения процент няма да бъде променен. Понеже не може да има такива, бе добавена 4-та точка, при промени в лихвения % да бъдат уведомени своевременно.

Атанас Узунов от ГЕРБ призова: Нека не отделяме средства само за тези клубове, Пловдив има 4 отбора. Има Марица и Спартак, и там тренират стотици деца. Нека не делим Пловдив на локомотив и Ботев.

Узунов подчерта, че като спортен човек е за развитието на такава инфраструктура в града.

„Чета, че стадионът на Ботев бил посят. Те и нивите са посяти и напролет са зелени, ама тя тревата има изисквания… това не е царевица и пшеница. Тези стадиони ще трябва да се дообрудват и обзавеждат, предстои осветление, гардеробни и т.н. Предлагам да се съберат ръководствата на двата клуба и да кажат с разчети от какво ще имат нужда, а не да гласуваме средства през две сесии“.

Предложението му не бе вписано в решение.

След 15-минутна почивка за консултации, съветниците одобриха кредита.

След изтичане на гратисния период кредитът ще се погасява на 137 равни месечни погасителни вноски всяка в размер на 173 913 лева. Първата вноска трябва да се направи на 25.05.2026 г., а последната, която е с 6 лева повече – на 25.10.2037 г. Лихвата е фиксирана 0.75% за целия период, а с индекса от БНБ (0.49 на сто) става общо 1.24%.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина