АктуалноГрадътЖивотНовиниОбщина Пловдив

Пловдив чества 115 години Независима България

Пловдивчани честваха 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България на площад „22 септември“ днес. С възстановка на събитията от 1908 г. и поднасяне на венци и цветя пред колоната на Независима България граждани, политици и кандидати за местната власт на предстоящите избори отбелязаха празника. Слово произнесе историкът Стефан Шивачев, който припомни на присъстващите защо тази дата е толкова важна.

Преди церемонията на площад „22 септември“ бе отслужен молебен в храм „Света Неделя“, а пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град бяха поднесени венци и цветя.

“Това е най-важната дата в новата ни история, която поставя България отново на световната карта като независима и горда европейска държава. Българският народ полага титанични усилия повече от 100 години, за да извоюва страната си отново. Тази дата ни прави истински горди, че сме българи”, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина