Парите за нова детска градина в Южен и кино Космос няма да бъдат пипани

Актуално Новини Под ножа Политика

Това е резултатът от срещата на кмета Здравко Димитров и групата общински съветници на ГЕРБ

Идеите на общината за актуализацията на бюджета се промениха след политическия разговор

Ще се предоставят 100 000 лв. на операта за реализацията на програма „Опера оупън колекция“

Намалените приходи заради епидемията от коронавирус и актуализацията на бюджета на Община Пловдив бяха сред темите, които обсъдиха кметът Здравко Димитров, районните кметове и групата общински съветници на ГЕРБ. В нея участва и лидерът на ГЕРБ-Пловдив Иван Тотев. По време на срещата участниците се обединиха около няколко важни приоритета за предстоящата сесия на Общинския съвет. След партийния разговор някои от идеите на администрацията за актуализация на бюджета, сред които пренасочване на средствата за нова детска градина, както и кино Космос, вече не са актуални. Припомняме, че Иван Тотев коментира пред Под тепето миналия ден, че групата на ГЕРБ ще настоява за завършването на детската градина и запазване на средствата за проектиране на кино Космос.

В крайна сметка ще бъдат осигурени средства за изграждането на нова детска градина в район „Южен“ на бул. „Ал. Стамболийски“. За строежа й в бюджета са предвидени 900 хил. лв. „Образованието е национален приоритет на партия ГЕРБ, недостигът на места в детските градини е основен проблем с разрастването на град Пловдив, така че не можем да се бавим с изграждането на детски градини“, коментира кметът Здравко Димитров. Освен тази в район „Южен“, предстои да бъдат ремонтирани още две детски заведения в „Централен“ – ДГ „Буратино“ и ДГ „Чучулига“. Те ще бъдат преустроени с допълнителни пристройки и салони, за да може да се увеличи приемът в тях.

Улица „Даме Груев“ остава приоритет в инфраструктурната програма на Общината. В момента тя се препроектира, за да бъде разширена и ще се реконструира поетапно. Това ще позволи предвидените за нея средства в бюджета да бъдат преразпределени като за тази година ще останат 600 хил., с които ще бъде завършен първият етап от ремонта й. Допълнително се предвиждат 120 000 лв. за препроектриане на бул. „Северен“ в частта му към „Карловско шосе“.

От бюджета на културния календар ще бъдат предоставени 100 000 лв. на Държавна опера Пловдив за реализацията на програма „Опера оупън колекция“. В нея ще са включени камерни събития, съобразени с новите противоепидемични мерки.

Друг приоритет на Община Пловдив е кино „Космос“, по който предстои в много кратки срокове да бъде стартирана процедурата за проектиране.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.