Актуализацията на бюджета на Пловдив заради кризата с COVID – 19 се очертава инфарктна

Актуално Градът Новини Под ножа

Съветници от управлението и опозицията не са съгласни с предложенията на зам.-кмета по финанси Илия Кирчев

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив: Групата няма да подкрепи прехвърлянето на средства от кино Космос и детската градина в Южен  

Първата сесия на Общински съвет – Пловдив, която ще се състои ден след края на обявеното извънредно положение в страната, скара управляващи и опозиция още преди да е започнала. В дневния ред на заседанието са заложени промени в наредбите и бюджета, свързани със справяне с икономическата ситуация, породена от пандемията на коронавирус.

Първа сесия на Об С-Пловдив ден след края на извънредното положение със специални мерки

Според разпространения дневен ред и материали четири приоритетни проекта за града ще бъдат отложени, ако предложенията на ресорния заместник-кмет по финанси Илия Кирчев бъдат приети. Решенията, които той предлага са за пренасочване на: 150 000 лева, с които трябваше да започне обещаното техническото проектиране на киното Космос; 3 млн. лева от продължението на бул. „Северен”; близо 100 000 лева от подмяна на водопроводи на бул.„Христо Ботев”, Коматевско шосе и „Копривщица” и 900 000 лева за изграждането на нова детска градина на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен“ За предпоследния проект дори има избран изпълнител, а за последния предстои.

В мотивите е записано, че към края на април прогнозите за изпълнение на бюджета са  не повече от 25%. С тях той предлага и отлагането на тежест от 7 млн. лева за Бюджет 2020 с две години. Става дума за последната вноска по Облигационния заем, теглен по времето на кмета д-р Иван Чомаков.

Предложенията на зам.-кмета Кирчев не са били добре посрещнати на днешното  онлайн заседание на постоянните комисии по бюджет и финанси и правни въпроси в Об С. Участници в срещите, споделили мнение, че за подобна актуализация е твърде рано, тъй като не са ясни точните параметри на финансовото състояние на Община Пловдив. Съветниците възнегодуваха и след това, че не са получили точни финансови анализи и доклад за бюджетната прогноза, която е била изготвена от зам.-кмета.

Основният спор по време на комисиите е бил за парите от детската градина и кино Космос.

Във вторник, 12 май, предстои заседание на група съветници от ГЕРБ, на което ще се обсъждат предложенията. Голяма част от предложенията на Кирчев ще получат отпор, разбра Под тепето.

„Категорично преместването на пари от детската градина в Южен и прехвърляне на парите от Кино Космос няма да бъдат подкрепени от групата на ГЕРБ,“ това заяви в коментар пред наш репотер местният партиен лидер Иван Тотев.   

Преди ден стана ясно също, че съветниците от БСП в местния парламент са депозирали свое предложение за допълнително облекчение на редица дейности, след приключване на периода на извънредното положение.

Съюз за Пловдив“ срещу идеята на Илия Кирчев за спиране на парите за нова детска градина в „Южен“

Споделете ни във:

2 коментара за “Актуализацията на бюджета на Пловдив заради кризата с COVID – 19 се очертава инфарктна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.