АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗабравеният градКултураНовини

Откриват Форум Север до дни

Най-красивата част от централния площад на Филипопол ще е достъпна съвсем скоро, обектът е почти напълно завършен

Почти на 100% е завършен проектът за социализация на Форум Север.

Предстои откриване. Обектът ще е достъпен за посетители след броени дни. Остават съвсем дребни детайли за довършване и сме готови, заяви за Под тепето днес зам.-кметът по Пламен Райчев.

Най-красивата и богата част на централния площад на Филипопол, граничещ с важните административни сгради на римския град, вече има художествено осветление и информационни табели на всеки един от по-важните елементи от археологията, които носят информация за античния град. Стълбището откъм Главната ще сваля хората към съвременна пътека, която повтаря пространството, използван0 за пешеходно движение и преди 2000 години – между колонадата и входовете на административните сгради. Колоните, части от които са запазени и вградени в частични възстановки в момента, са поддържали навес. Схемата е идентична с останалите 3 страни на античния площад, но там входовете са водели към магазини, докато от северната страна са важните административни сгради.

Първата вероятно е била т.нар. Гражданска базилика – централно място, в което се извършвали съдебни процеси и други важни срещи. Видим днес е единствено входът, като самата постройка лежи под съвременните сгради от XX век по протежението на Главната.

Следващата сграда, чиито основи са почти изцяло видими е била или градският архив или библиотека, като мраморният под и долната част от стените са изключително добре запазени. Следват други помещения, свързани с Одеона или Булевтериона, до който също отново има достъп.

Очаква се да бъде отворен и входа към улица “Гурко” , както и този към Епископската базилика.

Посетителите ще видят запазени няколко изключително интересни надписа, свързани с римски императори като Домициан от края на I век и Комод, един век по-късно. Запазени са и още няколко други надписи, също днес видими за всички. Към всеки един от тях ще има информационна табела.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Интересно, никой ли от общината не забелязва ужасната грозотия, със замазаните с цимент от лявата страна основи
    на съвременните сгради! Сложете поне съндъчета с цветя
    или друга растителност, за да не се излагате пред чужденците и гостите на Пловдив!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина