Общината купува 13 машини за почистване и два джипа с 3,2 млн.лв.

Актуално Градът Изпод тепето Новини Под ножа

Пуснаха обществената поръчка за модернизиране на ОП „Чистота” с дизелови машини с пари от 40-милионния заем

Общественият съвет за контрол на харченето на средствата по проектите все още не е свикан

Община Пловдив обяви обществената поръчка за модернизиране на ОП „Чистота” с пари от дългосрочния 40-милионен заем. Обща й стойност е близо 3,2 милиона лева, като с тези средства ще бъдат закупени общо 13 машини за почистване, миене на улици и извозване на смет и контейнери, плюс 2 джипа 4х4. Загадка точно за какви нужди на комуналното предприятие са въпросните джипове. Почти всички машини ще бъдат с дизелови двигатели, далеч от идеята за екологична услуга.

Крайният срок за подаване на оферти по процедурата е 19 май. Интересното в случая е, че общественият съвет, който трябва да контролира прозрачността и начина на харчене на средствата от заема, все още не е свикан. Идеята бе този орган да дава мнение и да взима отношение преди обявяването на обществените поръчки за проектите от заема. Процедурата бе обявена на сайта на общината днес, а членовете на съвета са поканени на заседание в Общински съвет чак на 3 май.

Обществената поръчка за доставка, пуск и обучение на мобилна техника и машини е за 4 обособени позиции – мотометачни машини, сметосъбиращи автомобили, на специализирани машини на автомобили.

Изпълнението на поръчката включва доставка, пуск, обучение и гаранционно поддържане, включително мобилно гаранционно поддържане при нужда. Избраният изпълнител трябва да осигури за срока на договора оборудвана сервизна база, както и авариен автомобил за осъществяване на бърза гаранционна поддръжка и аварийна помощ при възникване на прекъсвания на нормалната експлоатация на машината. Изборът на изпълнител ще е по критерии оптимално съответствие на цена/качество.

Прогнозната стойност за 3 мотометачен автомобил с обем 7м3, окомплектован със системи за метене, миене и дезинфекция е 260 хиляди лева без ДДС за бройка. В същата обособена позиция попадат и три броя мултифункционална машина за метене на открито до 3,5 тона със система за почистване на кошчетата с прогнозна стойност 204 хиляди лева без ДДС.

По втората обособена позиция ще бъдат закупени 2 броя сметосъбиращи автомобила 16 куб.м. с прогнозна стойност за брой 160 хиляди лева без ДДС, както и един по-малък от 9 куб.м. за 150 хиляди лева без ДДС.

По третата позиция ще бъдат закупени 2 контейнеровоза за транспортиране на контейнери за строителни отпадъци с прогнозна стойност за брой 140 хиляди лева, както и мултифункционален самосвал, оборудван с песъкар, гребло, водоноска, пръскалки отпред под високо налягане за 250 хиляди без ДДС.

За нуждите на общинското предприятие ще бъдат закупени още 2 викосокопроходими автомобил 4х4 за по 60 хиляди лева без ДДС единия, и бордови самосвал за близо 100 лева без ДДС.

Припомняме, че според зам.-кметът Анести Тимчев именно модернизирането на двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове” са точната стъпка в борбата с мръсния въздух. Не става ясно как въпросните 13 машини за почистване и два джипа ще променят качеството на въздуха в града. Още повече, че предварителните заявки от страна на администрацията бяха, че ще бъде закупена екологична техника на ток или метан, а 12 от 15-те машини в поръчката ще бъдат задължително с дизелови двигатели, каквито са условията в поръчката.

 

Припомняме, че прокуратурата проверява последното модернизиране на „Градини и паркове“.

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Общината купува 13 машини за почистване и два джипа с 3,2 млн.лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.