АктуалноГрадътНовиниОбщина Пловдив

Общината кандидатства за 3 нови сгради на училища

СУ „Патриарх Евтимий“, МГ-то и ОУ „Княз Александър I“ могат да получат по 7,5 млн. лв. от МОН

Община Пловдив е кандидатствала по отворената програма на Министерство на образованието и науката за нови сгради за три училища в Пловдив.

Това са СУ „Патриарх Евтимий“, Математическата гимназия „Академик Кирил Попов“ и ОУ „Княз Александър I“, като за всяко едно могат да бъдат отпуснати по 7,5 млн. лв. Проектите са вписани в проектобюджета на страницата на НС.

Вече има определен терен за преместване на горния курс от СУ „Патриарх Евтимий“. Нова сграда за гимназистите ще се строи на терен от 10 дка в район Западен. Става дума за парцела, който първоначално бе предвиден за сграда на ОУ „Драган Манчов“.

Теренът за МГ-то ще бъде в Тракия. Очаква се идеен проект за сградата да бъде избран на конкурсен принцип.

И в трите образователни институции все още се учи на двусменен режим.

За третото училище предстоят разговори с МОН, тъй като то беше включено в старата програма на ведомството, но заради различни процедури това не се е случило. Предвижда се при успешен завършек на преговорите с министър Галин Цоков, на мястото на ОУ „Княз Александър I“ в предишната програма да влезе НУ „Яне Сандански“ в район „Южен“, където също има двусменен режим.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина