АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножаРазследване

„Община и кмет, не превръщайте Родопите на смет“

Над 300 жителите на 5 села в Родопите блокираха главен път номер 58 Асеновград – Кърджали в протест срещу добива на мрамор в района.

Хората от Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан недоволстваха срещу намеренията на асеновградската строителна компания „Запрянови“ да добива мрамор в планината, в непосредствена близост до населените места. Те настояват за свикване на местен референдум по казуса. За кратко блокираха движението на изхода на село Червен в посока Кърджали.

Протестиращите вдигнаха транспаранти „Община и кмет, не превръщайте Родопите на смет“. „Това са нашите домове. Това е нашият балкан”, скандираха жителите на петте села.

Недоволните са категорични, че ще продължат с протестните действия срещу решението, което засяга пряко живота и здравето им.

„ Ще бъдат засегнати не само хората, но и местообитанията на редица защитени видове. Парцелът, който Министерски съвет е определил за добив на мрамор и мраморна баластра, попада в буферната зона на биосферен резерват „Червената стена“, част от световната мрежа на Юнеско”, заявиха хора на протеста.

Росица Миткова с намерените от нея фрагменти от унищожена археология

В протеста се включи и археоложката Росица Миткова, завеждащ фонда Праистория в пловдивския археологически музей. Тя се озова по съвсем друг казус на недоволството, по сигнал на жители на Червен и Долнослав. Оказа се, че при изкопни работи край пътя към Долнослав варварски е засегнат изключително ценен археологически обект- Енеолитният храмов комплекс „Лопките“. Според хора от Червен и Долнослав, вина за това носи същата компания, която иска да добива мрамор в района- „Запрянови“, заедно с Община Асеновград и ВиК.

 „Днес установих, че при каптирането периферия на селищна могила е унищожена археология. Намерих няколко фрагмента, които са разпилени.  Констатирах разрушаване на най-ранните културни пластове от края на седми, началото на шести век преди Христа. Не знам кой и как е позволил да се копае без наблюдение на археолог, но факт е, че имаме нарушаване на културните пластове в периферията на селищната могила”, обясни възмутено Росица Миткова.

Тя уточни, че още през 80-те години на „Лопките” са правени разкопки и намереното е в музея. Днес е открила разпиляна от керамика от ранен неолит.

„ Това, което е сторено, е непоправимо. Най-лошото е, че местната власт е призвана да охранява археологическите обекти на нейна територия. За съжаление това е допуснато. Тук съм като гражданин, по сигнал на хора от Долнослав и Червен. Утре ще пусна официалния сигнал до МК заедно със снимки и доказателства за разрушаване на културни пластове”, заяви археологът Росица Миткова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина