АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Обсъждането за Пробива мина. Какво следва? – ВИДЕA

Над 4 часа продължи общественото обсъждане за Пробива под Водната палата, което се състоя днес в залата на местния парламент. То бе обявено близо 10 дни след срока, който Общината сама си даде и само два дни преди самата дата. Пълният запис на събитието за всички, които не можаха да присъстват, поради ранния час и работния ден, ви предлагаме най-долу в статията.

Напомняме още, че мнения, становища и препоръки по проекта могат да бъдат предоставяни все още в писмен вид в деловодството на Общината или на електронен адрес: [email protected] в срок до 05.12.2022 г.

Както Под тепето ви съобщи по-рано, обсъждането премина при Пълна зала, а в самото начало кметът призова хората да мислят за бъдещето на града. Присъстваха над 80 човека, кметът Здравко Димитров, заместниците Пламен Райчев, Величко Родопски, Тодор Чонов, гл. секретар Ангелина Топчиева, гл. арх. Димитър Ахрянов, проектантите на Пробива, бивши и настоящи общински съветници, експерти от различни НПО-та и гилдии, обикновени граждани.

В началото Топчиева каза, че целта на срещата е да се обсъдят всички въпроси за запазване на екологията, запазване на сградите, велоалеиге и т.н. и че до момента в общината са постъпили 16  мнения и становища, част от тях са против, част – за, каза още гл. секретар, но не уточни съотношението на мненията.

Кметът определи срещата като важна, тъй като, „когато има отрицание, нищо не постигаме“. Той заяви, че има вероятност да загубим парите, дадени точно за пробива. Посочи, че в София си решили част от проблемите с кръстовища на 2 нива.

„Задръстванията водят до мръсен въздух, да сме по-отговорни за бъдещето на Пловдив. Личи си от присъствието, някои целят съвсем други неща – изборният процес е отворен, всеки може да участва с програмата си. С отрицание и противопоставяне нищо не се постига, а всички губим„, каза в обръщението си Димитров.

Независимият общински съветник Георги Величков попита как така ще загубим тези средства, след като и от Фонда са казали, че могат да бъдат пренасочени.

Инж. Маньо Манев, представител на проектантите, определи проекта като много важен за подобряване на начина на живот в Пловдив. Той разграничи 2 аспекта. По думите му първият е комуникационен и градоустройствен, а вторият е технически. Целта на екипа била да е максимално щадящ за околната среда. Той посочи, че благодарение на инженеринговата поръчка и модерната технология успели да направят сигурен проект, със стени, които да възпрепятстват всякакви деформации. Успокои хората, че няма да се отреже връзката с крайречния булевард и ще се пресича по-безопасно. Представи няколко варианта.

Вариант 1 – Т-образно кръстовище, вариант 2- кръгово кръстовище, с тунел; вариант 3 – Т-образно кръстовище и широк тунел за пешеходци и велосипедисти; и вариант 4 – тунел с кръгово. По думите му третият бързо и лесно може да се преработи с тунел 10 метра, с 2,50 м тротоар, споделено движение с велоалея край реката.

Първите аплодисменти в залата прозвучаха след изказването на инж. Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики. Тя представи проучване на по-широка зона, както и съседните няколко кръстовища. То е направено в рамките на 3 седмици, което цели да се анализират нивата на трафика и защо се стига до тапите. Вижте подробности във видеото.

„Вие сте мъдри и мислещи хора и можете да изберете най-доброто за вас. Вие най-добре познавате своя град. Трябва решение на проблема с трафика! Вземете най-мъдрото решение, заключи инж. Русинова.

Според активистът Ивайло Спасов явно сега не можем да решим толкова важния въпрос за трафика. Той насочи вниманието на обществеността и към проблема с многото шум на булеварда и отбеляза, че представеният проект няма подробна част за акустиката.

Този проект ще създаде не само по-голям шум за живеещите наблизо, а и за учениците в двете училища тук,“ отбеляза Спасов и попита кой от вариантите се обсъжда в момента. По думите му липсата на ефективна транспортна стратегия, на шумова карта и закъснялото обществено обсъждане сочат, че не е времето за този проект и за момента той не трябва да се реализира.

Млад мъж, представил се като Антон Вълков, поясни, че консултира общински служители как да комуникират подобни инфарструктурни проекти с гражданското общество и в резюме представи правилните стъпки.

„Има неща, които не трябва да се правят в този процес, а са направени: не е информирано обществото максимално рано, а информацията не е поднесена по подходящ за заинтересованите страни начин. Включването на гражданите не е само на 4 години.“

Тук модераторът на форума г-жа Топчиева го репликира, че именно това правят в момента.

„Вземете хора да моделират процеса и да ви помагат, а не все да се обяснявате и да твърдите, че хората са против и все има недоволни. Казвате „все сте недоволни“, ами така е, защото не сте си свършили работата“, продължи Вълков.

Той даде култов пример за подобен диалог от предишния режим – строежът на Альоша, продължил 3 години с няколко промени и временен макет на тепето.

Това предизвика реплика на Здравко Димитров, че когато Тунела е строен никой не е питал хората, освен това е бутната и църква, много са били недоволни, но още го ползваме. Малко по-рано градоначалникът, демонстрирайки добро настроение, уведоми сърдита гражданка, обидена от обръщението му към нея пред медиите с “женичка”, че е питал жена си дали ще могат да я приемат да живее у тях, ако евентуално къщата и се срути при строителните дейности.

Милена Воденичарова напомни, че проектът няма ОВОС, като прочете становище изпратено от бившия екоминистър Тома Белев, според когото определението на РИОСВ-Пловдив, че няма нужда от оценка, е незаконосъобразно. Найденова подчерта, че не е искано становище от Басейнова дирекция какъв ще е ефектът от пробива върху речното корито и че не е спазено екологичното законодателство. После повтори тезата на архитекта на пробива, че “Басейнова дирекция няма нищо общо”.

Д-р Веселка Христамян съобщи, че ДБ ще внесе предложение в ОбС пробивът да се спре и да бъде направен цялостен транспортен проект.

Арх. Чавдар Тенев от КАБ говори не по проекта, като уточни, че той е такъв заради заданието, което са получили колегите му. Той критикува процедурата на инженеринг, като порочна практика и заяви, че за такъв тип проекти трябва да се премахне.

В залата нямаше гражданин, който да подкрепя пробива. Повечето от изказванията на гражданите насочваха към връзката на кръстовището с останалата част от трафика на града и качеството на живот, което е свързано с цялостната планировка и визия за развитие на Пловдив.

По време на обсъждането стана ясно, че този проект сам нито ще оправи трафика в зоната, нито в града. Един от говорещите и питащи граждани обаче успя да измъкне уникално признание от пътен инженер, дошъл да представи становище на гилдията, поискано от общината.

Отговорът бе: „Няма да има съществени промени.“

Вижте този момент в следващото видео.

Ето и пълен запис на обсъждането.

Какво следва? – отговор даде зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

По думите му, този въпрос няма да се изясни преди Нова година и това трябва да реши Общинския съвет.

„Ако пробивът на Водната палата спре окончателно – Община Пловдив ще възстанови изцяло разкопаното пространство, като ще трябва да плати на фирмата изпълнител за извършените дейности, а вероятно и ще понесе финансова корекция по „Региони в растеж”.

Райчев предположи, че вероятно ще има съдебен иск от страна на фирмата изпълнител „ИСА – 2000” за направените разходи и сагата ще продължи с години.

Той е на мнение, че едва ли ще има технологично време средствата от заема да бъдат пренасочени към други проекти.

След обсъждането следва протоколът от него да бъде приложен към предложението за решение в Общинския съвет. Дори хипотетично в началото на януари да има решение за спирането на проекта, то след това трябва да се направи ново обществено обсъждане, още едно решение на Общинския съвет, а оттам от Фонда за устойчиви градове да го приемат.

Той заяви още в отговор на журналистически въпрос защо не е имало обществено обсъждане преди старта на Пробива следното:

Ще бъде откровен – защото няма интерес при хората. Когато се взимат тези решения и се обявяват такъв тип намерения, никой не го интересува. Едва, когато дойдат багерите, тогава хората започват да се вълнуват, а редът е обратен! За това трябва гражданите да взимат участие в решенията – преди да се взети, а не когато влезе багерът”, заяви Райчев.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

4 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина