АктуалноГрадътНовиниОбщина ПловдивПод лупа

Кметът иска парите за глобата по Пробива до Водната палата от „отчуждаване“

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров е направил предложение до местния парламент санкцията от управляващия орган, наложена за разбития участък по бул. „Марица – Юг“, да бъде платена със средства за отчуждаване.

Припомняме, че Пробивът до Водната палата бе спрян след протести през есента на 2022 г. с решение на Об С и АКТ 10. За санкцията управата на града бе уведомена с писмо на 24. 01. 2023 год., като тогава размерът ѝ бе фиксиран на 541 182,12 лв. с ДДС. Наказанието бе наложено заради разбиването на част от рехабилитараното по ОП „Региони в растеж“ пространство, при започването на проекта за кръстовище на две нива до Панаирния мост. Тогава в законоустановения 14-дневен срок от получаването на писмото Община Пловдив възрази пред управляващия орган, в резултат на което, на дата 23.03.2023 год. от там излязоха с решение, че глобата ще бъде в размер на 70 788,17 лева с ДДС.

До момента санкцията не е платена.

Очаква се по предложение на кмета на предстоящата сесия този четвъртък – 13 юли, съветниците да вземат пари от бюджет 2023, а именно от функция 06 „Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда“, дейносv 606 „Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа“, местна дейност от „Обезщетения за отчуждаване на имоти и придобиване на имоти — улична мрежа, Пловдив“.

Заради факта, че общината все още няма бюджет за настоящата година, съветниците трябва да дадат съгласие, когато Бюджета стане факт, това да се отрази в него.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина