АктуалноБългарияГласовеЗабравеният градИзбор на редактораКултураМненияНовиниОбщина Пловдив

ОбС: Мястото на Панагюрското съкровище е в Пловдив

Казусът със златното съкровище обедини всички съветници в местния парламент  

С пълно единодушие местният парламент прие декларация за връщането на Панагюрското златно съкровище там, където му е мястото – в пловдивския Археологически музей.

Предложението на групата на „Браво Пловдив“ подкрепиха всички 46 съветници в залата, като преди дебата бе изслушан директора на РАМ-Пловдив Костадин Кисьов. Той подчерта, че твърдението на служебния министър на културата Найден Тодоров относно липсата на достатъчно условия за сигурност в РАМ не отговаря на истината.

От трибуната Кисьов даде да се разбере, че вече води битка за завръщането на съкровището в града под тепетата, като не е подписал пак договора за неговото гостуване в Националния исторически музей.

Той е изтекъл още през 2022-ра година и директорът категорично отказва да преподпише скрепените на документи взаимоотношения между РАМ, като собственик на съкровището и НИМ, като представител на държавата.

„Всички артефакти се водят публична държавна собственост по закон. Какво означава това, че всяка открита светиня трябва да иде в София, ли?“ – попита Кисьов.

Всички съветници бяха категорични, че мястото на златното съкровище е именно в Регионалния Археологически музей и след единодушния вот за това, те ръкопляскаха на взетото решение, като поздравиха и групата на „Браво Пловдив“ за инициативата.

Предстои декларацията да бъде заявена в София, а казусът с дома на Панагюрското съкровище да бъде разплетен в най-скоро бъдеще.

Очаквайте подробности.  

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина