АктуалноГрадътНовини

Нов протест за пълно спиране на Пробива на Водна палата

Пореден протест за окончателното спиране на Пробива на Водната палата подготвят пловдивчани за тази вечер. Недоволните от временното решение за спиране на строителството се събират днес в 16:30 часа на кръговото кръстовище. Те припомнят, че на 26 октомври се взе само временно решение за спиране, но идеята трябва да бъде изцяло отхвърлена.

„Под тепето“ припомня, че пробивът, чиито основен двигател е кметът Здравко Димитров, не бе подкрепен дори от неговите съпартийци от ГЕРБ. Общинските съветници все пак гласуваха на извънредна сесия само временното му спиране. В неделя в Пловдив пристигна Бойко Борисов, който също се изказа против пробива, като освен това заяви, че Здравко Димитров няма да бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ на изборите в края на 2023 година.

Бойко Борисов за пробива на Водната: Ако не ви трябва, не го правете

Ето какво написаха организаторите на протеста довечера:

„След временното спиране на Пробива на извънредната общинска сесия на 26.10.2022г., управляващите взеха решение за незабавно възстановяване на движението по бул. Марица-юг. Металните заграждения, които възпрепятстваха достъпа до пътното платно бяха премахнати едва със седмица закъснение от поставения срок и в следствие на непрестанен граждански натиск.

Към настоящия момент, обезопасяването на пътния участък от страна на фирмата изпълнител и организация на движението създават изключителна опасност за пътно-транспортни произшествия и застрашават живота на преминаващите пешеходци.

Граждани: Има предпоставки за ПТП на кръговото на Водната палата

Също така близостта на ламаринени пана до пътното платно създава и втора непосредствена опасност: при силен вятър, характерен за района около реката, те да паднат върху преминаващи моторни превозни средства.

Настояваме за спешната намеса на ОД на МВР Пловдив, Институт за пътна безопасност Пловдив и заместник-кмета по транспорт Тодор Чонов, които да поправят недопустимите пропуски в максимално кратък срок.

Прекратяването на строителните дейности при обекта, разкри и пълната разруха, до която доведоха незаконните действия на общината – унищожени зелени площи, премахнати дървета, разкопана тротоарна настилка и изтръгнати велоалеи.

Настояваме за незабавното изграждане и възстановяване на публичното пространство около реката в предишния му вид, включително и повторното засаждане на растителни и дървесни видове със същите размери и възраст.

Миналата седмица Здравко Димитров-Зико заплаши пловдивчани, че независимо от волята им Пробива при Водната плата ще се случи. Освен това, той скандално омаловажи експертизата на десетките специалисти, които предупредиха за нецелсъобразността на проекта и за опасностите, които той крие – екологични, инженерни, урбанистични, пътно-транспортни и т.н., като ги определи като ‚несериозни‘.

Кметът направи и леко комичната аналогия между тунела под Ла Манша – инженерен шедьовър на ХХ в., проектиран от френският инженер Андре Матийо и строежа на Пробива – без проект, без предварителни проучвания, без съгласувателни процедури и в нарушение на набор от закони.

Индиректно той обвини нас, противниците на Пробива, в назадничавост, примитивно мислене и възпрептятстване на технологичния и урбанистичен прогрес.

Уважаеми, г-н Димитров, както казахме и на сесията Вашият прогрес е нашия упадък, Вашите печалби са нашите загуби, Вашата безотговорност е нашата гибел.

Елате, за да изкрещим: Окончателно спиране на Пробива СЕГА!!!“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина