Актуално

Борис Христов ще оглася площада в Пловдив всеки ден

Негово изпълнение „На многая лета“ ще звучи за пръв път на 109-ата годишнина от рождението му от върха на сградата на Община Пловдив – ВИДЕО

.Идеята е всеки ден точно в 12:00 ч. за пловдивчани и гостите на града площадът да се огласява от празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят

Точно в 12 часа на 18 май от най-високата точка на сградата на Община Пловдив ще прозвучи запис на църковното песнопение „На многая лета“, в изпълнение на световноизвестния оперен певец Борис Христов (1914-1993). Това съобщи днес инж. Любозар Фратев – председател на фондация „Дом на Пловдивската опера“, по време на годишния отчет на НПО-то, направен днес пред медиите в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Записът, който ще чуем е направен от Българското национално радио и е с продължителност 2.28 минути„, поясни той.

Ще спази ли Гергов обещанието си за Опера в Панаира?

Инициативата е на Сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера и Държавна опера – Пловдив, с подкрепата на кмета Здравко Димитров.

Поводът е отбелязването на 109-ата годишнина от рождението на именития българин, роден в Пловдив. В програмата по честването се предвижда от 13 часа на ул. „Велико Търново“ № 47 пред къщата, в която се е родил Борис Христов, да бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му.

Там отново ще прозвучи празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят „На многая лета“ в изпълнение на оперния певец Ивайло Михайлов.

Официално слово ще произнесе ректорът на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев – Пловдив“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Идеята на организаторите е всеки ден точно в 12:00 ч. пловдивчани и гостите на града да чуват изпълнението на великия бас, по примера на много европейски градове, като Милано, Париж, Лондон и други, уточни още инж. Фратев.

По думите му, озвучителната система вече е изградена с финансирането на „Бизнесът за Пловдив“.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина