На границата: Стотици чакащи, две тоалетни и една палатка – ГАЛЕРИЯ

Актуално Власт Новини Под лупа
ГКПП Дуранкулак

Само доброволците са на първа линия до бягащите от Украйна

За потресаващата картина, на която попадат при влизане в България през гранично-пропускателен пункт Дуранкулак бягащите от войната в Украйна, разказват журналисти от мястото на събитието. Споделеното на личните им профили, извън официалните репортажи е меко казано потресаващо.

Колегите отчитат, че през ГКПП Дуранкулак през последните дни минават десетки автобуси, според указанието нито един не се пропуска, без пътуващите в него да получат регистрация за временна закрила.

За процедурата чакането на тези хора, бягащи от война отнема над 10 часа.

Междувременно за стотиците предимно майки и деца тоалетните са две, чистят се веднъж в седмицата.

Храна и напитки им се предоставят само от БЧК и доброволци, но шатрата им е една, работи само през деня и доброволците вече не достигат, разказва Мая Щърбанова, която е автор на снимките.

През уикенда на пункта е имало около десет автобуса. Те са изчаквали цяла нощ.

Деца, майки, възрастни хора, без вода и храна, няма и магазин, от който да си купят.

По данни на доброволци до средата на седмицата през ГКПП Дуранкулак са минавали по 4-5 автобуса на денонощие, а в последните четири денонощия вече стигат до над 20 автобуса, като  често пристигат 3-4 наведнъж.

Тази сутрин от МВнР обявиха, че работните места за регистрация на ГКПП-то са увеличени от 4 на 11. Управляващите също твърдят, че днес са монтирани още 5 палатки и 2 допълнителни тоалетни. От репортаж на Нова тв тази сутрин стана ясно, че няма нито палатки нито допълнителни тоалетни. Видя се още веднъж, че само доброволците са на първа линия до бягащите от Украйна.

От БЧК са активирани да набавят допълнително хора и от други райони на страната, тъй като местните доброволци от Шабла и Добрич изнемогват. Също доброволци трябва да осигурят още провизии и вода за пристигащите.

Споделете ни във:

4 коментара за “На границата: Стотици чакащи, две тоалетни и една палатка – ГАЛЕРИЯ

  1. Към не сме прости – по думите ви личи, че не само сте прост, но и кремълски изрожденец.

  2. Frau Van Lauden ДА ГИ ПРИЮТИ.
    СЛЕД КАТО ИЗПРАЩАТ ОРЪЖИЕ НА УКРИТЕ, ТЕ ИСКАТ ВОЙНА.
    НЯМАМЕ НУЖДА.
    ПРЕМИЕРА ДА СИ ХОДИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.