Местният парламент забрави бижуто на Шнитер на „Руски”, то остава на тезгяха

Актуално Гласове Градът Забравеният град Избори 2021 Новини

След странен каламбур от приети и отхвърлени предложения, в крайна сметка общината вдига ръце от собствеността си в може би най-ценната в архитектурно отношение сграда от цялата Годишна програма за управление и разпореждане с общински имоти. Тя не е паметник на културата и не е защитена от събаряне

Няколко знакови пловдивски сгради бяха извадени от списъка за продажби от Годишната програма за управление и разпореждане с общински имоти днес на сесията на местния парламент. Но… Странно как на тезгяха останаха няколко имота с културно-историческа ценност, които случайно или не останаха извън полезрението на някои от общинските съветници и на кмета, който прие предложението.

Как се случи това.

Първи предложение да отпаднат от списъка за продажба паметници на културата в центъра от програмата и да бъдат вкарани в раздел „Концесии и наеми” направи Евелин Парасков от Съюз за Пловдив. Той изброи 6 конкретни имота, които бяха описани в предложението му. Пропусна обаче три съществени сгради- първия и третия етаж от в едно с 2/3 от парцела на архитектурното бижу на Йосиф Шнитер на бул. „Руски” №48, къщата на ул. „Бетовен”№3 и етаж от къща на ул. „Петко Каравелов” 4-4а.

Къщата на „Бетовен“№3
Къщата на ул. „Петко Каравелов” 4-4а

Пропускът на Парасков се опита да поправи съветникът от Демократична България Веселина Александрова. Тя предложи да отпаднат споменатите от колегата й от Съюз за Пловдив сгради, плюс трите, описани по-горе. В последствие събитията се развиха така, че местният парламент ги остави остави в списъка за продажба. Кметът Здравко Димитров прие предложението на Евелин Парасков, а това на Веселина Александрова бе подложено на гласуване. И съответно не бе прието от мнозинството в лицето на ГЕРБ, ВМРО, Съюз за Пловдив, Кауза България и ЗС Александър Стамболийски.  След този странен каламбур пропуски, приети и отхвърлени предложения, в крайна сметка общината вдига ръце от собствеността си в може би най-ценната в архитектурно отношение сграда от цялата годишна програма- тази на Шнитер. Като така остава бъдещето й в ръцете на евентуалния купувач, който може да реши и да я събори.

„ Щастлива съм, че поне тази година се обърна внимание на тези красиви сгради, много от които вече трета година се предвиждат за продажба и през това време загиват. На първата си година като съветник прожектирах на стената в Общински съвет архитектурно-историческите бижута, с които общината бе готова да се раздели, но тогава не срещнах подкрепа за отпадането им. Днес малко се обнадеждих, макар да съжалявам, че съветниците не приеха нашето предложение за отпадане на девет сгради, което дори предварително изпратих до всеки един съветник. Така разкошната къща на бул. „Руски”, в подножието на Бунарджика, която не е защитена със статут на паметник на културата остава в предвижданията за продажба. Не трябва да се допуска продажбата й, особено докато не е защитена от събаряне. Дължим на поколенията запазването на облика на Пловдив”, заяви след сесията пред Под тепето Веселина Александрова.

Споделете ни във:

1 thought on “Местният парламент забрави бижуто на Шнитер на „Руски”, то остава на тезгяха

  1. Инициатирайте нова подписка, г–н Дернев, моля Ви.
    Родена съм на 50 м. от тази красива ъглова къща на бул. Руски. Нима ще позволим творението на Йосиф Шнитер да бъде унищожено и заменено от безличен бетон, за да угодим на шепа алчни бездуховни хорица, които си нямат хабер що е да си пловдивчанин и то от средата на деветнадесет век, каквато съм аз. И се гордея с това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.