АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураНовини

Кои са най-добрите гимназии в Пловдив за 2023 г.

Изненадата: ДУ-Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“ – влезе в списъка на най-добрите средни училища по успех

ТОП 5 на гимназиите в Пловдив оформят Английската, МГ-то, Руската, Хуманитарната и Търговската.

Вижте кои се подреждат от 6-та до 10-та позиция и как се разместила класацията, в сравнение с предходните матури

Детайлните резултати от ДЗИ след 12 клас през 2023-а година показаха, че традиционно най-добрите – езиковите гимназии, ОМГ и Хуманитарната, запазват водещите си позиции и в тазгодишната класация по резултатност според общия успех на абитуриентите.

Първата петица на най-реномираните гимназии в града под тепетата е както следва: Английската, МГ-то, Руската, Хуманитарната и Търговската.

Напомняме, че и през 2022-ра номер едно за града е Езикова гимназия „Пловдив“ с общ успех 5,36 от двете матури при максимален за страната 5,85. Тогава Английската попадна и в ТОП 10 на национално ниво, където се класира на 9-то място. Тази година обаче зрелостниците на училището са с няколко места по-нагоре в цялата страна и заемат 5-то място по успех в цялата държава на матурата по БЕЛ след XII-ти клас. 

Образцова Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ дърпа едни гърди напред на Матури 2023-а година и изпреварва Руската, която миналата година се класира една позиция пред МГ-то.

Добрата новина и за двете гимназии е, че на национално ниво скачат много напред.

От 22-ро място в държавата през 2022-ра, т.г. ОМГ е на под номер 14 по успеваемост в страната. Припомняме, че Математическата гимназия на Пловдив е и в ТОП 5 на матурите след VII-ми клас в страната.  

Езикова гимназия „Иван Вазов“ е на трето място по успех в града и на 15-то в България на матурите през 2023-а. За сравнение през 2022-ра е била втора в града под тепетата и 19-а в страната.

Четвърта и пета позиция в ТОП 5 са си запазили и двете школа, които са ги заемали през миналата година – Хуманитарната и Търговската. На национално ниво те заемат съответно 30 и 31 място. Предишната година зрелостниците на ХГ бяха с една позиция нагоре в държавната класация.

Зрелостниците на Търговската обаче са се изкачили доста напред за настоящата учебна година от 52-ро на 31 място у нас.

Припомняме, че нито едно училище в цяла България няма пълен отличен успех от държавните зрелостни изпити „Български език и литература“. Това сочат данните от резултатите на Матури 2023 г., на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и МОН.

Ето и средният успех на първите 5 позиции в града, който е „Мн. добър“.

1. Езикова гимназия „Пловдив“5,21
2. Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“5,08
3. Езикова гимназия „Иван Вазов“5,06
4. Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“4,82
5. Национална търговска гимназия – Пловдив4,81

От 6-та до 10-та позиция в ТОП 10 на елитните пловдивските гимназии се нареждат:

6. Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“/Лиляната/4,48
7. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“4,34
8. ДУ-Пловдивска духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“-Пловдив4,32
9. Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“4,17
10. Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“4,08

Зрелостниците в тях са изкарали добри оценки на ДЗИ – от 4,48 до 4,08.

За сравнение през м.г. тези места са зеамали съответно: Лиляната, Френската, ЧПГИУ, Музикалното училище и Художествената.

Видно е, че Духовната семинария е изместила частната гимназия от почетната стълбичка.

Нека припомним, че резултатите на пловдивските дванадесетокласници през последните 2 години, като цяло на фона на страна, показват устойчива положителна тенденция. Преди 3 години нямаше пловдивска гимназия в Топ 10 на най-добрите средни училища в страната.

Очаквайте пълната и подробна класация по успех за 2023-а година на всички гимназии в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина