АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Без пловдивска гимназия в Топ 10 на най-добрите средни училища в страната

ЕГ „Пловдив” е на 11 място в класацията, след като миналата година бе на пета позиция

Елитните пловдивски гимназии правят сериозно отстъпление от челните позиции в тазгодишната класация на 100-те най- добри средни училища, изготвена от Дневник на база резултатите от задължителния за всички ученици зрелостен изпит по български език и литература в 12 клас. В челната десетка няма пловдивско школо, след като миналата година ЕГ „Пловдив” заемаше пето място в националната класация. Тази година Английската е на 11-та позиция. При 266 изпитани на матурите ученици от ЕГ „Пловдив”, средният успех от зрелостните изпити е 5.43, при 5.50 миналата година, сочат данните, които публикува Дневник на база информация на МОН.

Общо седем пловдивски училища попадат в престижната стотица на най-добрите образователни центрове в страната, с което градът остава на втора позиция след София. На 14-то място в класацията е езикова гимназия „Иван Вазов”. Миналата година Руската беше 12-та в класацията. При 237 изпитани средния успех там тази година е 5.4.

На 30 място в класацията е Математическата гимназия, която заемаше 21-во място миналата година. Търговската гимназия е на 32-ро място, а Хуманитарната е на 49-то.Френската е на 80-та позиция в класацията, а на 87-мо място попада СУ „Св. Патриарх Евтимий”.

Дневник събира 100-те учебни заведения, чиито възпитаници са постигнали най-високи резултати на единствения задължителен за всички зрелостници изпит – по български език и литература. Тази година на него се явиха над 45 хиляди гимназисти. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1 000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция „Електронно управление“ национален портал за отворени данни, а интерактивната карта по-надолу показва средните резултати по области. Класацията е условна, доколкото показва резултатите само по един предмет – български език и литература, но не отчита постиженията на учениците в други сфери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Не мога да приема,че ElS Пловдив може да стигне до такова затлачено дъно !! Ако в това има и капчица истина е време за нови даскали директори и застъпници за тази институция в ПЛОВДИВ !!! Дори може да се наложи и нов ринцип на подбор на учениците, но такъв резил е недопустим!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина