АктуалноГрадътКултураНовини

Кои са най-добрите гимназии в Пловдив?

ТОП 10 според резултатите от ДЗИ за 2022-ра година

Английската, Руската и Математическата са водещите по успех в града под тепетата

В челната десетка вече са и двете средни училища по изкуства  

Традиционно езиковите гимназии, ОМГ и Хуманитарната запазват водещите си позиции и в тазгодишната класация по резултатност на държавните зрелостни изпити.

Номер едно за града е Езикова гимназия „Пловдив“ с общ  успех 5,36 от двете матури при максимален за страната 5,85. Така Английската попада и в ТОП 10 на национално ниво, където се класира на 9-то място.

В същата класация до 30-та позиция има още 3 пловдивски училища. В ТОП 20 на най-реномираните гимназии в страната попадат Езикова гимназия „Иван Вазов“ / 19-та у нас/ с общ среден успех 5,11 на двата задължителни зрелостни изпита. На 22-ро м. е Образцова Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“ с 5,17 на матурите по БЕЛ и 4,77 по математика. На 29-то м. в страната е Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – 5.03 БЕЛ и 4.97 на двата ДЗИ.

Така ТОП 5 за Пловдив изглежда по следния начин:

 1. Езикова гимназия „Пловдив“
 2. Езикова гимназия „Иван Вазов“
 3. Образцова Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“
 4. Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“
 5. Национална търговска гимназия – Пловдив

Зрелостниците на Търговската са изкарали общ среден успех на матурата по БЕЛ мн. добър 4.90, което ги нарежда на 42 м. в страната.

От 5-та до 10-та позиция в ТОП 10 на елитните пловдивските гимназии се нареждат: Лиляната, Френската, ЧПГИУ, Музикалното училище и Художествената.

 1. Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“ с 4.85
 2. Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ с общ ср. успех от двата изпита 4,45
 3. Частна професионална гимназия по икономика и управление – 4,50 по БЕЛ
 4. Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ – 4,44
 5. Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – 4,44.

На 11-то място отзад напред е СУ „Димитър Матевски“, чиито абитуриенти имат среден успех 2 на матурата по БЕЛ. Школото в Тракия е на 942 място у нас от общо 952 средни училища, професионални и профилирани гимназии, сред които частните такива и платените колежи.

Резултатите на пловдивските дванадесетокласници като цяло на фона на цялата страна показват устойчива тенденция и леко увеличение. Преди 2 години градът тотално бе изпаднал от челните места в държавата – Без пловдивска гимназия в Топ 10 на най-добрите средни училища в страната.

Какви резултати показаха седмокласниците в града и региона, които от днес подават документи за класиране във въпросните гимназии четете в статията Пловдивските ученици в ТОП 10 на матурите.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

15 коментари

 1. Aнглийската е наи-добрата гимназия!! Всички останали са томори! Мама ви деба и неграмотници. Не можите се сравнява с нас! Бог да пази Америка!

  1. Звучи „убедително“, написано е „грамотно“, говори за „добро възпитание“, за „елегантен“ начин на изразяване, за „толерантно“ отношение и съдържа разбиране за образование! Дано не сте научили това в тази гимназия!…нямало лоша реклама…

  2. Може със сигурност и по-грамотно писане, ако и да е в чата. Нали имаш претенции, че си грамотен, но пиши на български език, защото живееш в България – твоята родина, и като живее Америка, България ще я има ли?

 2. Ако искаш детето ти след средното си образование да има практически знания и основа за професия – ТЕТ-а винаги е бил №1. Винаги!

  1. ПГЕЕ ще даде чудесни умения за последващото сглобяване на хладилници! Моите работници от ПГЕЕ винаги се представят много добре и успяват да сглобят адски много хладилници.

  1. С такава директорка – партийно назначение с роднински връзки с бившата началничка на РУО, това може да се очаква – липсват й вскякави качества на ръководител, освен едно – много е искала да е директор и партията й изпълни желанието. Жалко за гимназията, защото, както се чува, тя заплашва всеки с уволнение, ако не й играе по свирката.

 3. Както винаги Английската гимназия е с най-добрите резултати и много над всички други т.нар „училища“. Ако искате да стане човек от детето ви запишете го в Английската, друг шанс няма. Е, ако искате като порасне да сглобява хладилници в Либхер може да го запишете в руската или някое друго долнопробно даскало.

   1. Всичките ми работници са завършили руската и други долнопробни училища. То и аз така, де да бях записал в английската, сигурно в момента щях да съм собственик на Либхер!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина