БългарияЖивотНовиниПод небето

Белащица отбеляза 146 години от своето Освобождение

С кратка церемония село Белащица отбеляза 146 години от своето Освобождение.

През януари 1878 г. в този край се водят ожесточени боеве и на 5 януари Трета пехотна дивизия, командвана от ген. Дандевил, освобождава селото. В състава на дивизията участва и батальон, сформиран от финландци.

В тяхна памет кметът на Община „Родопи“ Павел Михайлов, кметът на село Белащица Трендафил Бакалов, общинските съветници Дима Шопова, Запрян Янков и десетки граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на героите.

Отбелязваме паметната дата 5 януари, за да отдадем почит на загиналите войни за освобождението на нашия регион. Това е била една от последната и една от най-големите битки в цялата война, която отваря пътя на Освободителната армия към Одрин и подписването на Сан Стефанския мирен договор. Всички трябва да познаваме историята си и да помним, че тук са загивали хора за нашата свобода“, каза кметът Павел Михайлов и припомни интересни факти.

Приветствие по повод 146-годишнината от Освобождението поднесе и кметът на Белащица Трендафил Бакалов. Той подчерта, че белащенци винаги ще помнят жертвоготовността на тези, които загиват на чужда земя по време на Руско-турската война.

Учениците от ОУ „Пенчо Славейков“ изнесоха кратък рецитал, а 96-годишният Тодор Груев разказа за смисъла на саможертвата. С минута мълчание беше отдадена почит към паметта на всички, дали живота си в името на свободна България.

Отбелязването на 146-годишнината от Освобождението завърши с поднасяне на цветя пред паметника на героите и с открит урок, който изнесоха от сдружение „Памет и бъдеще“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина