АктуалноБотев ПдВластГласовеГрадътНовиниРазследване

Кметът иска още пари за Колежа

Здравко Димитров зае позиция по казуса. Вижте каква е тя

По нареждане на кмета Здравко Димитров за сесията на Общински съвет Пловдив на 09. февруари.2023-та г. се изготвя предложение за осигуряване на допълнителен ресурс за довършването на стадион „Христо Ботев“. Това съобщиха тази сутрин от пресцентъра на Община Пловдив.

Новината идва 4 дни след като от там разпространиха подвеждаща информация, че градоначалникът ходил да инспектира Колежа на 20-ти януари, при завръщането си от командировка в Турция – Имало ли е днес инспекция на Колежа?, което привържениците на Ботев отрекоха и посочиха, че това се е случило 5 дни по-рано, преди заминаването му.

Последва сбирка на фенклубовете в събота, на която те заявиха, че е  променен проекта за стадиона, така че да се отворят само два сектора. В понеделник градът осъмна с транспранти срещу срещу кмета Димитров, замът по строителство Пламен Райчев и строителя на стадиона – ГАЛЕРИЯ. Последваха искания от феновете за извънредна сесия и призив Общината да спре плащанията за изпълнителя на проекта. В интервю за Под тепето бизнесменът Илиян Филипов заяви, че ще съди някои от феновете на Ботев за откровени лъжи.

През цялото време от кабинета на кмета не излязоха с позиция по темата.

Здравко Димитров държи да се довърши изцяло козирката и покритието ѝ, плюс фасадата на трибуна „А“, уточниха днес от пресцентъра.

Здравко Димитров

Възложено е на дирекция „Строителство и инвестиции“ да изготви количествено-стойностни сметки за необходимите за целта средства. „Държа на пълна прозрачност при разходването на средствата за Колежа“, заяви кметът.

Последваха и първите реакции на предложението му. Пръв с коментар излезе независимият общински съветник Слави Георгиев във Фейсбук:

Рядко Пловдив е попадал на кмет като Здравко Димитров. Човек, който вече 3 г., управлява единствено на база тясно личните си интереси, обусловени от тесен кръг от приятели. Така е и със строителството на стадион „Христо Ботев“.

До ден днешен, Здравко Димитров, не е предоставил нито ред отчет, за начина по който са разходвани средствата от 25 млн. лв. предоставени от държавата за строителството. Нещо повече, въпреки че не бе предоставен отчет за тези средства, бе изтеглен общински заем за нови 12млн. лв., отново без предоставяне на количествено-стойностни сметки, точно за какво ще се разходват тези средства и до какъв етап на строителството ще достигнат. Нямаме и анализ и доклад до общински съвет, какво беше заварено и в какво състояние, преди на стадиона да встъпи настоящия изпълнител. За следното, отправих питане до Здравко Димитров и той отново потули информацията.

Цялото строителство и отчетите за него до момента са потулени в мъгла. В мъгла обикновено се потулват обекти, свързани с корупция. Здравко Димитров отказва да предостави отчет за осигурените до момента 37 млн. лв., но прави предложение за осигуряване на нови 9 млн. лв. Без да каже откъде, как и защо.

Пловдив дори няма бюджет за 2023г. Дори посещението на партийния лидер на Здравко Димитров, не го стресна да предостави отчет. Това е безочие и дебелокожие. А сметката е за всички пловдивчани.“

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина