АктуалноГрадътМненияНовиниОбщина ПловдивСпортСпортен Пловдив

Ботевистите: Промениха проекта за Колежа така, че да се отворят само два сектора

Проектът за стадион „Христо Ботев“ е така променен, че за феновете да бъдат отворени само 2 сектора- А и Б. За това алармираха привърженици на Ботев на пресконференция в хотел Империал днес. Те заявиха готовност за протести заради непрозрачността, при която работи общината в реализирането на проекта за Колежа.

„Със заповед по член 154 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за допълване на разрешението на строеж на стадион „Христо Ботев“ възложителят на проекта в лицето на община Пловдив е определил първият етап от строителството да включва единствено сектор А (Запад) и сектор В (Изток). По този начин без значение от степента на завършеност на секторите Б и Г (Южен и Северен), дори с монтирана козирка и седалки и завършени общи части, зрители в тези сектори няма да бъдат допускани“, обясни председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ Борис Гиздаков.
 „Това е пълен абсурд, но е в хармония с всичко, което се случва по проекта. Така работи общината“, каза Гиздаков.

На съвместната пресконференция представителите на трите обединяващи феновете на „Ботев“ Пловдив организации – Сдружение „Професионален Футболен Клуб БОТЕВ“, „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“ и Бултрас, изнесоха подробности за качеството на реконструкцията на стадион „Христо Ботев“, непрозрачността на общината по отношение на договорите и актуваните суми и редица неспазени обещания.

Гиздаков запозна присъстващите и с усилията на привържениците в последните две години да провеждат ползотворни срещи с възложител, изпълнител, проектант. Разкрито бе, че привържениците са искали 4 пъти по Закона за достъп до обществената информация документация от община Пловдив, свързана с количествено-стойностните сметки, изплатените средства, комуникацията с полиция, дирекция Пожарна безопасност. Общината обаче е правила всичко възможно, за да ограничи предоставянето на информация, предоставяйки непълни справки, при това само на място в сградата на общината.

“ От обществеността се укриват документи, от чието съдържание ще стане ясно как се разходват обществените средства, отпуснати за строителството на Колежа. Общината действа без график, без принципи, на парче“ обобщи председателят на Сдружението.

Смущаващи факти от проектно-сметната документация и актовете за изпълнени СМР представи от своя страна председателят на КПБП Михаил Манолов. Актувани и платени са над 900 000 лева без ДДС за монтажа на всички седалки на стадиона, а към момента не е монтирана нито една. Освен това средствата за седалките и монтажа им са включени в отделна обществена поръчка. „Възложителят твърди, че от са приспаднати почти 400 000 лева за други СМР, но не предоставя доказателства и заменителна таблица. В Акт № 22 е актувана метална конструкция за козирка и фасада на сектор А за общо 466 тона (стойност 1,426 млн. лева без ДДС). Според окончателния проект обаче общото количество на стоманата за металната конструкция за козирка и фасада на сектор А е 415 тона. Така се оказва, че са надактувани над 51 тона само за този сектор. Несъответствие има и за сектор В, където също се изгражда конструкция“, изброяват от Сдружението.

„Доста смущаващ факт е, че цените на някои материали и труд, които е актувал строителят на стадион „Локомотив“, са в пъти по-ниски от цените на същите материали и труд, на които актува строителят на стадион „Христо Ботев“, каза Манолов. И представи на медиите сравнителна таблица със серииозна разлика. Оказва се, например, че по-ниският клас бетон С20/25 на стадион „Христо Ботев“ е с около 10% по-висока цена от тази на по-високия клас бетон С30/37 на стадион „Локомотив“.  

Представителите на организациите прожектираха кадри, запечатали некачествено изпълнение на строителните работи. Сред примерите са вбетонирани дървени греди и дори кен от бира, оголени армировки и некачествено вибриран бетон на редица места, неправилно наредена зидария, некачествени заварки на парапети, неправилен монтаж. Посочиха и проблеми със стъпалата, както и с хидроизолацията, което е предизвикало течове.

Представителите на феновете нарекоха проекта за стадиона „осакатен, за да излезе по-евтино“, но в същото време некачествен.

Живко Стамболиев, представител на Бултрас, представи четирите конкретни искания, които привържениците на Ботев поставят:

1.  С отпуснатите до момента 37 млн. да бъде изграден стадион, изцяло покрит с козирка, въведен в експлоатация и лицензиран от БФС за провеждане на мачове за Ефбет лига;

2. Качествено изпълнение на възложените СМР;

3. Прозрачност от страна на Община Пловдив във връзка с изпълнението на обществената поръчка за довършване на строителството на стадион „Христо Ботев“;

4. Община Пловдив да осигури средствата, необходими за цялостното завършване на стадион „Христо Ботев“

„Няма да се откажем да преследваме поставените цели. Рано или късно на отговорните за строителството на Колежа ще им се наложи да дават обяснения за строителството на стадион „Христо Ботев” и по-добре да го направят с гордо вдигнати глави пред обществеността, отколкото с наведени глави пред правоохранителните органи“, заключи Стамболиев.

„Разчитаме на всички, които смятат, че не може слугите на народа да се държат така, сякаш са господарите на народа“, каза още Гиздаков.

По-рано през деня на среща с феновете бяха коментирани и бъдещи мерки и протестни действия.
На срещата с феновете присъства и Илиян Филипов, главен изпълнителен директор на водещата фирма в консорциума изпълнител „ПИМК“, който се опита да отговори на въпросите на феновете.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. „Ботевистите“, ботевистките с техните ботевистчета от ЧАСТНИЧЕСКИ МИЛИОНЕРСКИ КЛУБ няма ли начин да се погрижат за изоставения общински Градски

    ЕДИНСТВЕН СТАДИОН „ПЛОВДИВ“?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина