АктуалноГрадътЖивотИзбор на редактораНовини

Катя от Одеса прекрачи за пръв път училищния праг в Пловдив

Тя ще учи заедно с новите си приятели в I-ви клас в ОУ „Райна Княгиня“

Екатерина и нейната майка Ирина от украинския град Одеса преживяха емоциите на Първия учебен ден далеч от къщи, но усмихнати и обнадеждени. Мама Ира доведе Катя на вместо на 15-ти септември да прекрачи за пръв път школския праг в ОУ „Райна Княгиня“ в Кършияка с красива прическа, с две бели панделки и хризантеми за госпожата.

Семейството е с бесарабски корени. Катя е преминала начален курс по български език, разказва развълнуваната ѝ мама Ирина.

„Радвам се, че тръгва на училище. Учителката ѝ я прие много радушно! Не сме имали никакви проблеми със записването. Просто попълних заявление и готово, без никаква бюрокрация“, споделя младата жена.

Няма притеснения за това как ще се чувства дъщеричката ѝ. Тя ще има допълнителни уроци по български, за да напредва заедно с новите си приятели, под опеката на класната г-жа Весислава Милева.

Катя и Ирина са в Пловдив от месец май. Училището им е в района.

„Живеем на квартира до река Марица. Хората са топли и добри“, казва ми младата жена.   

В почти всички улища в центъра има по две-три деца на бягащите от войната.

През новата учебна година в училището са сформирани четири паралелки за първокласници. Те се обучават в иновативни кабинети. Децата преминаха през цветна арка и бяха посрещнати с питка от учителите си, които ги поведоха за ръка по пътя на знанието.

Това е първото пловдивско училище, което смени средата на класните стаи и ориентира учениците за работа в екип, още през 2018-а г. То разполага с напълно обновена материална база, а средата е реорганизирана, като чиновете са подредени не в редици, а на групи.

В кабинетите на най-малките има и прозорци към коридора, от където родителите могат да наблюдават учебния процес.

Учителките им днес ги посрещнаха с балони и лакомства като на истински празник.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина