АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (22.09–28.09)

Тази седмица в Пловдив ще си говорим за нещата, за които не трябва да говорим и ще посетим фестивал на занаятите в Старинен Пловдив

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

22 септември

Тържествено честване на Деня на независимостта на България

На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. На 22-и септември 1908 г. във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Церемонията по повод 115-тата годишнина ще се състои на пл. „22 септември“ (градинката на Гроздовия пазар), където се намира Колоната на Независима България. Началото е в 11.30 часа. Организатор е община Пловдив, събитието е част от Културния календар на града.

Слово ще произнесе д-р Стефан Шивачев – историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти, бивш дългогодишен директор на Регионалния исторически музей, водещ ще е Златко Павлов.

Програмата на празника започва още в 10.00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ също се включва в отбелязването на Деня на българската независимост с концерт в Стария Пловдив. На 22 септември от 11 часа на площада над Хисар капия най-старият светски хор в България ще представи програма от възрожденски и фолклорни песни, аранжирани за многогласно изпълнение.  Диригент е Илиян Тиганев.

Концертът от поредицата „Песента на тепетата“ е откриващ за новия творчески сезон на певческото дружество и е част от официалната програма за отбелязване на 115-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

„Песента на тепетата“ е поредица, която певческото дружество надгражда от 2019 година. Цикли от концерти представят тематично селектирана програма на значими исторически дати и на знакови места в Пловдив.

Мястото на събитие също е символно – площадът в сърцето на Стария град е между крепостната порта, Етнографския музей и Туристическия информационен център – емблеми на духа и градоустройството от различни епохи. Каним пловдивчани и посетителите на града да съпреживеят празника с нас.

Програма:

22 септември 2023 година

10.00 ч. – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”), организирано от Сдружение „Център Петко Каравелов“

11.00 ч. – Концерт на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ на площада над Хисар Капия, Стария град. Диригент Илиян Тиганев.

11.30 ч. – Тържествено отбелязване на 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър – Пловдив, комитет „Родолюбие”, Слово: д-р Стефан Шивачев, водещ  Златко Павлов

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)

Творчески семинар: Направи свещ

Наближава времето, което повечето от нас очакваме с нетърпение – времето, в което прекарваме повече време у дома с любимите си хора, обгърнати от топлина и уют. Обичаш ли да майсториш? Направи си сам оригинални домашни свещи, които да използваш в този сезон. Свещите са едновременно източник на светлина и топлина – всички от което понякога се нуждаем.

Цена: 40 лв.

Галерия Артистика

18:30 часа

Магията на Родопа

Мултимедиен концерт спектакъл със специалното участие на Валя Балканска, Петър Янев и ансамбъл „Еподай“.
Мултимедийният концерт спектакъл разкрива богатството на родопския фолклор. С помощта на танцовото изкуство, спектакълът разкрива за една невъзможна любов като мястото на действието преминава през характерни за фолклорната област събития – посрещане на гурбетчии, предой, момински попрелки и други.
Зрителите ще се насладят на уникалните родопски песни и гайдарски сюити и разбира се на Космическата Валя Балканска и Петър Янев.

Античен театър

20:00 часа

Фасада видео фестивал 2023

Фасада видео фестивал събира отново видео изкуство от цял свят в Пловдив. На тазгодишното четиринадесето издание, от постъпилите 177 филма, са допуснати до участие 27 творби от 18 държави: Германия, Испания, Италия, Хърватия, Гърция, Франция, Белгия, Литва, Украйна, Израел, Иран, Русия, Великобритания, Канада, Бразилия, Китай, Сингапур и Филипините.
В две поредни вечери – 22, 23 септември от 20:30 часа, пловдивчани и гости на града ще имат възможността да се запознаят с различни погледи, теми и жанрове в областта на видео изкуството. Всички филми, спрямо регламента на конкурса, са с времетраене до 10 мин.
Мястото е “Лапидариум” в Стария град. Не пропускайте и станете част от преживяването ВИДЕО ИЗКУСТВО.
На 23-ти ще бъде обявен носителя на наградата на фестивала.

Лапидариум, Старинен Пловдив

ХХІV годишен фестивал на фантастиката в България „Булгакон 2023

ХХІV -ят годишен фестивал на фантастиката в България „Булгакон 2023“ ще се проведе от 22 до 24 септември в Пловдив. Събитията от програмата ще се състоят на три локации – в Дом на културата „Борис Христов“ и хотелите „Пълдин КООП“ и „Лайпциг“.

Булгакон е ежегодна среща на любителите на фантастиката в България, която се провежда повече от две десетилетия. Изданието „Булгакон 2023“ в град Пловдив е с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Ozone.bg.

Във фестивала ще вземат участие множество български писатели и други дейци в областта на фантастичните жанрове, както и специалните гости Питър Уотс (Канада), Ерик Симон (Германия), Франческо Версо (Италия), Алекс Шварцман (САЩ) и други.

Част от срещите ще се проведат онлайн с участието на творци от различни страни по света. Посетителите могат да видят многобройни събития, изложби, викторини и игри, както и традиционния за фестивала – търг на книги.

В рамките на „Булгакон 2023“  ще бъдат обявени и наградени победителите от конкурса за фантастичен разказ на тема „Фантастичната българска провинция“.

Пълната програма на ХХІV-я годишен фестивал на фантастиката в България „Булгакон 2023“  можете да видите на сайта www.bulgacon.org.

ЕСЕНЕН ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ 2023

Тази година темата на есенното издание е „Занаятите – наследство и бъдеще”.

Под това мото, организаторите ще се постараят да предложат на посетителите една вълнуваща среща на традицията и креативността, незабравими преживявания, изпълнени с красота и вдъхновение. Пет са направленията, по които това предстои да се случи:

 „Да съхраним традициите” –дванадесет ателиета отварят врати, за да видите техники и процеси на работа в различните занаяти.

„По следите  на  изчезващите  занаяти” -талантливи и световно признати  занаятчии ще демонстрират тънкостите на занаятите: гравьорство, медникарство и каменоделство, представени  по класически и съвременен начин.

 „Майсторете ръчички за радост на всички”- безплатни работилници за деца.

„От тетрадката на баба” – Представяне на занаят Пекарство с майсторство и страст от най-добрите готвачи.

 „Улови занаята” – томбола с награди -да споделим заедно вълнението и вълшебството на играта.

„Занаятчийството ни дава възможността да създаваме, учим и споделяме. Тези незабравими моменти се превръщат в ценни спомени, които ни вдъхновяват и радват“, споделят ентусиастите от Регионална занаятчийска камара Пловдив. Есенен  панаир „Занаяти – наследство и бъдеще” се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 г.” и се осъществява с подкрепата Национален фонд „Култура” и  Холдинг КЦМ 2000.

Програма на Есенен панаир на занаятите Пловдив:

ПЕТЪК   22.09.23

11.00 – 19.00 ч. – ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ. Демонстрации и базар /занаятчии, представят авторски творения и демонстрация на своя занаят /ул.Съборна/.

11.00 – 16.00 ч. –  ПО СЛЕДИТЕ  НА  ИЗЧЕЗВАЩИТЕ  ЗАНАЯТИ.  С длето, щихел и чук на „УЛИЦА НА  ЗАНАЯТИТЕ”, демонстрации и разказ за тънкостите на занаятите медникарство, гравьорство и каменоделство.

Полина Димитрова, Иван Петров – медникарство/ ул. Стръмна 1/

Валери Ганчев, Виолин Ангелов – каменоделство  /ул. Стръмна 2/

Евгени Димов – гравьорство  /ул. Стръмна 3/

11.00 – 18.00 ч. –  ДА СЪХРАНИМ ТРАДИЦИИТЕ. На гости в „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул . Стръмна 1,1А,2 и 3/, представяне и демонстрации на занаятите: терзийство, иконопис, дърворезба, художествена керамика, художествени тъкани, плъсти, духано стъкло, рисувано стъкло, пекарство и  накити/

12.00 ч. – ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ    пред ТИЦ на Стария Град с участието на   ДФФ „Розова долина“ към НЧ „Васил Левски -1861г.“ — Карлово

12.00 – 16.00 ч. – ОТ ТЕТРАДКАТА НА БАБА  Кулинари  на гости в пекарната на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 3/.  Гост шеф Хари Сопаджиян

12.00 – 17.00 ч. –  МАЙСТОРЕТЕ РЪЧИЧКИ ЗА РАДОСТ НА ВСИЧКИ на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 1,1А,2 и 3/. Ателиетата на майсторите отварят врати , за всички деца, желаещи да се докоснат до занаят.

11.00 – 18.00 ч. –  УЛОВИ ЗАНАЯТА Томбола с награди. Посетителите, преминали през всички ателиета от „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 1,1А,2 и 3/и удостоверили с печат от майсторите, ще имат възможността  да участват в томболата с награди- занаятчийски изделия.

СЪБОТА 23.09.23

11.00 – 19.00 ч. –  ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ. Демонстрации и базар /занаятчии, представят авторски творения и демонстрация на своя занаят /ул.Съборна/.

11.00 – 16.00 ч. –  ПО СЛЕДИТЕ  НА  ИЗЧЕЗВАЩИТЕ  ЗАНАЯТИ.  С длето, щихел и чук на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ”, демонстрации и разказ за тънкостите на занаятите МЕДНИКАРСТВО, ГРАВЬОРСТВО и КАМЕНОДЕЛСТВО.

Полина Димитрова, Иван Петров – медникарство/ ул. Стръмна 1/

Валери Ганчев, Виолин Ангелов – каменоделство  /ул. Стръмна 2/

Евгени Димов – гравьорство  /ул. Стръмна 3/

11.00 – 18.00 ч. – ДА СЪХРАНИМ ТРАДИЦИИТЕ. На гости в „УЛИЦА НА    ЗАНАЯТИТЕ”   /ул . Стръмна 1,1А,2 и 3 /, представяне и демонстрации  на занаятите: терзийство, иконопис, дърворезба, художествена керамика, художествени тъкани, плъсти, духано стъкло, рисувано стъкло, пекарство и  накити/

14.00 ч. – МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА на „УЛИЦА НА  ЗАНАЯТИТЕ” /ул . Стръмна 1,1А,2 и 3 /,

12.00 – 16.00 ч. – ОТ ТЕТРАДКАТА НА БАБА  Кулинари  на гости в пекарната на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 3/.  Гост Иван Звездев.

12.00 – 17.00 ч. – МАЙСТОРЕТЕ РЪЧИЧКИ ЗА РАДОСТ НА ВСИЧКИ на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 1,1А,2 и 3/. Ателиетата на майсторите отварят врати , за всички деца, желаещи да се докоснат до занаят.

11.00 – 18.00 ч. – УЛОВИ ЗАНАЯТА  Томбола с награди. Посетителите, преминали през всички ателиета от „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 1,1А,2 и 3/и удостоверили с печат от майсторите, ще имат възможността  да участват в томболата с награди- занаятчийски изделия.

НЕДЕЛЯ 24.09.23

10.00 – 19.00 ч. –  ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ. Демонстрации и базар /занаятчии, представят авторски творения и демонстрация на своя занаят /ул.Съборна/.

11.00 – 16.00 ч. –  ПО СЛЕДИТЕ  НА  ИЗЧЕЗВАЩИТЕ  ЗАНАЯТИ.  С длето, щихел и чук на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ”, демонстрации и разказ за тънкостите на занаятите МЕДНИКАРСТВО, ГРАВЬОРСТВО и КАМЕНОДЕЛСТВО.

Полина Димитрова, Иван Петров – медникарство/ ул. Стръмна 1/

Валери Ганчев, Виолин Ангелов – каменоделство  /ул. Стръмна 2/

Евгени Димов – гравьорство  /ул. Стръмна 3/

11.00 – 18.00 ч. – ДА СЪХРАНИМ ТРАДИЦИИТЕ. На гости в „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ”  /ул . Стръмна 1,1А,2 и 3/, представяне и демонстрации  на занаятите: терзийство, иконопис, дърворезба, художествена керамика, художествени тъкани, плъсти, духано стъкло, рисувано стъкло, пекарство и  накити/

14.00 ч. – МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул . Стръмна 1,1А,2 и 3 /,

12.00 – 16.00 ч. – ОТ ТЕТРАДКАТА НА БАБА  Кулинари  на гости в пекарната на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 3/.  Гост шеф Росен Чакъров.

12.00 – 17.00 ч. – МАЙСТОРЕТЕ РЪЧИЧКИ ЗА РАДОСТ НА ВСИЧКИ на „УЛИЦА НА ЗАНАЯТИТЕ” /ул. Стръмна 1,1А,2 и 3/. Ателиетата на майсторите отварят врати, за всички деца, желаещи да се докоснат до занаят.

17.00 ч. – ТЕГЛЕНЕ НА НАГРАДИТЕ В ТОМБОЛА „УЛОВИ ЗАНАЯТА” – пет награди

Театрална постановка „Това не го казвай“

„Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников  – Премиера
Двама герои с адски характери. Той е без скрупули, провокира и не си мълчи. Тя е без филтър, нахална и надменна. Те се обичат, но прекарват по-голямата част от времето си в спорове и противоречния.
Те са Теодора Духовникова и Захари Бахаров и под режисурата на Явор Гърдев заедно „сглобяват“ на театралната сцена „Това не го казвай!“. Френската пиеса от Саломе Льолуш е с три номинации за наградата „Молиер“ 2022 (Най-добра комедия; Най-добър актьор в частен театър; Най-добър автор).
„Това не го казвай!“ е една комедия от диалози в свободен и нестандартен тон. Репликите са остри, но едновременно с това и смешни… Защото са истина. И защото присъстват в живота на всяка една семейна двойка.

Летен театър Бунарджика

20:00 часа

Национален дрифт шампионат SoDrift

На 22, 23 и 24 септември на Гребната база ще се проведе най-мащабното дрифт събитие за годината. Пловдивчани и гостите на града ще станат свидетели на най-атрактивните двубои в 3-ти кръг от националния дрифт шампионат SoDrift, ще могат да се возят на дрифт такси при любим пилот, както и да се насладят на Premium Car & Race Cars изложение.  

Програмата и през трите дни започва в 9:00 ч. и продължава през целия ден.

Вход: 20 лв. за един ден, 35 лв. за 2 дни, 50 лв. за 3 дни. Входът за деца до 7 години е безплатен. За най-малките има и детска зона.

Гребна база Пловдив

Фестивал „Арт Будилник – Събуди се за култура“

От 22 до 24 септември фестивалът „Арт Будилник – Събуди се за култура“ се пренася в Пловдив, за да зарадва жителите и гостите на града с 6 събития – спектакъл, кулинарно шоу, концерт, представяне на книга и филм, много емоции и още повече смях.

Лятно кино „Орфей“ отваря широко врати за малки и големи от 22 до 24 септември. Програмата ще започне в петък 22 септември, навръх Деня на българската независимост. Точно в 19:30 ч. ще бъде представен спектакълът „НЛО завинаги“, с който ще бъде почетена паметта на големите Велко Кънев и Чочо Попйорданов. Едни от най-успешните и обичани български актьори, сред които Георги Мамалев, Антон Радичев и Катерина Евро, ще припомнят емблематични песни, скечове и ще разкажат спомените си от несъществуващото вече телевизионно предаване „Клуб НЛО“.

На 23 септември в 18.00 ч. със своите почитатели ще се срещнат Богдана Карадочева и Стефан Димитров, които ще представят книгата си „Безнадежден случай“ и ще разкажат интересни истории от своя личен и професионален път. Веднага след тях, сцената на лятно кино „Орфей“ ще завладее една от най-обичаните ни естрадни звезди Кичка Бодурова. С най-големите си хитове тя обещава да направи съботната вечер незабравима.

В последния фестивален ден на 24 септември от 18.00 ч. своите кулинарни умения и трикове ще представи специално победителят от Hell’s Kitchen Станислав Иванов. Специално за пловдивчани шеф готвачът готви кулинарно шоу, с което да отвори сетивата на гостите. След като приключи готварската фиеста, от 20 часа гостите на фестивала могат да гледат филма „Игра на доверие“ като специален гост на прожекцията ще бъде актрисата Яна Маринова, по чиято идея е създадена и самата лента.

Всички събития от програмата на „Арт Будилник – Събуди се за култура“ са с вход свободен и се провеждат с подкрепата на Община Пловдив.

Спомен с цвят на хортензия

Фотографска изложба

„Спомен с цвят на Хортензия с цвят на спомен“

Абстрактни фотографии на цветя, постигнати чрез двойна експозиция или наслагване на две еднакви изображения в едно. В резултат се получава нещо като цветни „петна на Роршарх“. Прехвърлени върху стъкло чрез декупажна техника, някак ни напомнят на калейдоскоп и извеждат фотографията в малко по-различно от типичния ѝ вид визуално изкуство.

Котка и мишка LOCAL

19:00 часа

„Елбетица“ – мистика и вълшебство

На 22.09 в Деня на Независимостта на България ви каним на Младежкия хълм в Пловдив точно в 20:30 часа да се потопим в древното минало и да се запознаем с произхода и символиката на българските шевици.

Ще гледаме документалния филм “Елбетица – мистика и вълшебство” с придружаващо събитие – фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост”. Събитието се състои с подкрепата на INCUBATOR и ще се случи на територията на PLOVDIV STAGE PARK.

Документалният късометражен филм – “Елбетица -мистика и вълшебство” ще запознае зрителите с древния произход на символа елбетица, неговата функция в развитието на човешките цивилизации и мястото, което заема в българските традиции и фолклор. Хармонията и баланса на Земята са събрани в този прост схематичен знак, но откъде идва знанието за смисъла, който носи в себе си и защо присъства в българската везбена писменост, ще стане ясно във филма.
Придружаващото събитие – фотографска изложба и лекция на Славян Стоянов под мотото ”Завещаното знание в българската везбена писменост” е в пряка връзка и комуникация с идеята на филма и ще допринесе за едно по-дълбоко разбиране на древното знание за света, завещано от предците ни.

Славян Стоянов е художник по призвание. Част е от археологически екип. Негова страст са историята и етнографията. Именно археологията е тази, която го насочва към изследване на българската везбена култура. Открива, че шевичните ни мотиви са съхранили хилядолетни идеи и символи. Така се появяват и първите му книги на тази тематика. Заедно със съпругата си стартират проекта „История в шевици“, след което създават и „Фестивал на шевицата“. Славян е организатор и на редица изложби на автентични носии от цялото българско землище.

Plovdiv Stage Park

20:30 – 22:00 часа

Opening Party – Петното на Роршах

Заповядайте на 22 септември, от 22:00ч., на голямоТО партЕ, да го открием тоя сезон и да ни върви поо.. пивка бира  и шотове . Вальо ще Ви раздвижи, а Жорката , Весо и Ема  ще ви омаят!

Петното на Роршах

22:00 часа

Elle FX & Dennis at Bally Club

22 септември, петък, заповядайте да отбележим деня на Независимостта на България заедно в Bally Club!

Очакваме ви за нова доза парти емоции!
Зад пулта застават  ELLE FX и DENNIS!

Със своя модерен поглед над електронната музика, Elle FX e отворена към света, тя ще ни представя поредния вдъхновяващ диджей сет!

Bally Club

20:00 часа

23 септември

Приключение с маймунка

За всички малки зрители и техните родители, които могат да се смеят от сърце, които обичат да пляскат с ръце, е нашият спектакъл – приключение голямо, в което Слончето и Папагалът, двама спасяват най-сърдитата Маймунка в зелената и непозната джунгла. Елате с нас на приключение, за да научите имат ли значение думите възпитани, добри!

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Национална киноложка изложба „ЕТНО С КУЧЕ под тепетата“


23.09.2023
Национална изложба за всички породи кучета

24.09.2023
Четири специализирани изложби:
Специалка за I FCI Група
Специалка за IV FCI Група
Специалка за VIII FCI Група
Той парад – за IX FCI Група, йоркширски териер и померан

Съдии: Мина Пилйевич и Душко Пилйевич, Република Сърбия

Изберете своето най-добро облекло с етно мотиви и елате да се насладите на нашия киноложки празник.

Зала Колодрум

 C-FUSION & Emo RIV at Bally Club

Заповядайте и се насладете на уникалния музикален подбор, както и на специалните коктейли и любимите ви напитки.

В селекцията на C-FUSION, ще чуете динамичен груви саунд и свежи вокали, които ще ви накарат де се забавлявате на макс цяла вечер!

Bally Club

20:00 часа

24 септември

Мечо Пух

Пух – любимото мече на малки и големи, тръгва в търсене на своя приятел Кристофър Робин, който не е виждал много отдавна – чак от миналия Петък!, защото голямото му мечешко сърце не намира утеха.
Случайно попада в цех за мед и точно там го среща, но открива, че е променен. Успява да го върне в голямата гора, където го среща със Зайо, Прасчо, Бухала и Ийори.
Те ще му припомнят колко хубаво е било там и тогава, че „мед“ се пише с „Т“, а не с „Д“, че миналото не може да се промени, но то може да промени нас! Че една прегръдка винаги помага. Че колкото повече е толкова повече!

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Спектакъл „Това е България“

След рекордните 2000 представления в 24 страни по света, в това число и на Бродуей в Ню Йорк, преминал през различни трансформации, най-успешният спектакъл на ансамбъл „Българе“ се завръща с обновена версия на пловдивска сцена!

Античен театър

20:30 часа

Kizomba meets Latino

През новата година към любимата ни музика ще добавим и щипка латино, въодушевени от

Очаква ни отново една невероятна екзотика,в която африканските ритми ще се слеят с кубинската обстановка на
Casa de Cuba .

Всяка неделя

Вход свободен.

CASA de CUBA

20:00 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина