АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (14.10–20.10)

Тази седмица в Пловдив ще се насладим на кино-литературен фестивал и ще се срещнем със сенсей Тадаши Ямашита

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

14 октомври

Международен кино-литературен фестивал Синелибри Пловдив 2022

Ще видите едни от най-невероятните филмови адаптации, пристигнали на голям екран у нас директно след кинофестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Рим, Торонто!
Очакваме ви с „Невинният“, „Носталгия“, „Алени платна“, „Децата на другите“, „Далиленд“ и още!
А ето и част от от филмите, които сме ви приготвили:

ПЕТЪК, 14.10.2022
НЕВИННИЯТ

18:45ч.

 СЪБОТА, 15.10.2022
КОЛИБРИТО

18:00ч.

СЪБОТА, 15.10.2022
АЛЕНИ ПЛАТНА

20:30ч. 

НЕДЕЛЯ, 16.10.2022
МЕГРЕ И МЪРТВОТО МОМИЧЕ

18:00ч. 

НЕДЕЛЯ, 16.10.2022
ДОН ЖУАН

20:00ч.

ПОНЕДЕЛНИК, 17.10.2022
СУПЕРГЕРОИ

18:45ч.

ВТОРНИК, 18.10.2022
НОСТАЛГИЯ

18:45ч.

СРЯДА, 19.10.2022
ТЕОДОР УШЕВ: НЕВИДИМИ ВРЪЗКИ

18:45ч.

ЧЕТВЪРТЪК, 20.10.2022
ДНЕВНИКЪТ НА ПОДПРАВКИТЕ

18:45ч.

ЧЕТВЪРТЪК, 20.10.2022
ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ

20:30ч.

Lucky Дом на киното

14.10 – 30.10.2022

Цигулков концерт

Събитието е част от традиционно доброто сътрудничество между Библиотеката и Музикалното училище.

Виктор Василев е роден през 2007 г. в Пловдив. Учи цигулка от 4-годишна възраст. В момента, освен ученик в НУМТИ „Добрин Петков“ е и извънреден младши студент в класа на проф. Марио Хосен в НБУ – София. Носител е на много награди от конкурси в Белгия, Италия, Чехия, Словакия и др. Солирал е на симфоничните оркестри на Пловдив, Шумен и Враца, както и на Софийски солисти, Симфониета – Софиуя, Струнен оркестър – Хасково и др.

Програмата включва:
Й.С.Бах – Адажио и Фуга от Соло соната №1 за цигулка в сол минор
В.А.Моцарт – Концерт за цигулка №3 в сол мажор, 1 част
М. Брух – Концерт за цигулка №1 в сол минор, 2 и 3 част
П.И.Чайковски – Валс-скерцо
Корепетитор – Ирен Капеловска.

Изкуствовека НБ Иван Вазов

11:00 часа

Фотография и кино

„ФОТОГРАФИЯ И КИНО“ ще ни припомни за едни от най-големите звезди на родното и световно кино, представяйки два изложбени проекта – ,,Звезди на българското кино‘‘ от архива на Българска национална филмотека и „Портрети от фоайето: 25 години София Филм фест“ на Боряна Пандова. Лекционни срещи на тема „Да поговорим за фотография и кино“ с изтъкнати български изследователи ще допълнят тематично цялата фестивална програма. 

Галерия Капана

18:00 часа

14.10 – 31.10.2022

Златните песни от Златния Орфей – Орлин Горанов и Маргарита Храновa

Едни от най-обичаните изпълнители на българската естрадна музика ще изпълнят за своите пловдивски почитатели част от вечните български песни, вълнували и вълнуващи поколения българи!

Военен клуб Пловдив

19:00 часа

Music Sounds Better With Hills

Музиката звучи по-добре, когато е споделена с приятели.
На 14.10 в градината на Wunderbaer ви каним на парти, жива бира и танци, поднесени от FUKKO, който ще ни представи еклектична селекция от soul, funk и disco звучене.

Wunderbær – Hills Beer Bar & Shop 

18:00  – 23:00 часа

ALX at Bally Club

За любителите и ценителите на електронната музика предстои нова уникална парти вечер. 

Време е за танци и незабравими емоции с ALX- той е невероятен професионалист, чиято единствена цел е да забавлява хората от сърце.

Bally Club

20:00 часа

15 октомври

Socialist Architecture Tour

Обиколката на социалистическата архитектура е фокусирана върху стиловете на строителство от периода 1944-1989. Заедно ще разгледаме някои от най-важните обществени сгради в Пловдив като примери. Ще можем да се насладим на монументалното изкуство, което ги украсява, и да разберем повече за функциите им по време на комунизма. Също така ще наблюдаваме промяната на самия режим чрез промените, настъпили в архитектурата.

Това е безплатна пешеходна обиколка на английски език.

Кметството (пл. Стефан Стамболов 1)

11:00 часа

Уикенд на акулите в Регионален природонаучен музей Пловдив

Събитието е за всички деца, които обичат да оцветяват и рисуват. Подготвени са разнообразни и закачливи рисунки на акули и морски обитатели. Всеки участник ще получи малък подарък специално от музея.

Регионален природонаучен музей Пловдив

15.10 – 16.10.2022

Капана дог

Липсваха ли ти кучетата, липсваше ли ти артистичния квартал?
И тази година те ще са там и ще те очакват.

И защото КАПАНА ДОГ е квартала на творческите индустрии, тази година ще се забавляваме творчески.Ще има рисунки на кучета, книги за кучета и надяждане от кучета. Можете да се забавлявате с децата, с приятели или само да се насладите на компанията на дружелюбните опашатковци от приюта за кучета в гр. Пловдив, а защо не и да се влюбите в новият си домашен любимец!

Сцена Ядрото

11:00 – 14:00 часа

Керана и космонавтите

Врати: 18:30
Начало: 19:00
Билети в мрежата на Eventim.

Plovdiv STAGE PARK

Двубой по волейбол за Суперкупата на България

Двубоят за Суперкупата на България по волейбол ще се проведе в Пловдив.
Мачът е на 15 октомври от 18.30 часа в Комплекс С.И.2Л.А. Шампионът и двукратен носител на Суперкупата Хебър (Пазарджик) ще защитава трофея срещу обичайния си съперник в последните няколко години Нефтохимик 2010.

Комплекс С.И.2Л.А

18:30 часа

Концерт на Илко Василев-Базѝлео и Светлин Стайков

Песните са създадени специално за проекта „Посоки. Авторски вокално-китарен концерт“ от пловдивския тандем Илко Василев-Базѝлео и Светлин Стайков и ще бъдат изпълнени за първи път по време на събитието. „Подходящи са за всяка възрастова група и са насочени към най-широка аудитория“, уверяват двамата музиканти.

Съсредоточие на „посоките“ е любовта, чиято способност да променя всичко отвежда до внушението, че още много от доброто предстои. Илко Василев-Базѝлео и Светлин Стайков го отправят с ясно доловима усмивка. С експресивната емоционалност и лиризъм при изпълненията проектът „Посоки. Авторски вокално-китарен концерт“ отваря широка врата с приятелско намигване към ценителите и почитателите на мелодичните парчета, заредени с потенциал за превръщане в хитове.

Сред достойнствата на авторския вокално-китарен концерт е фактът, че песните са с текстове на български език. Музиката и аранжиментите са авторски и са в съзвучие едновременно с модерните тенденции от световната сцена и с родните традиции в съвременен контекст.

Илко Василев-Базѝлео е вокален изпълнител, изявяващ се в стиловете поп, аренби, рок и джаз. Притежава над 15-годишен опит като певец в пиано барове, на клубни сцени и по корпоративни партита. Има многобройни награди и участия в конкурси и фестивали в България. Илко Василев–Базѝлео изпълнява авторски песни на български и на английски език. Пише музика и текстове на песни и за други изпълнители. Има участия в разнообразни проекти – поп-оперно вокално трио, вокално-клавирни и вокално-китарни дуети, рок група. Завършил е „Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и има образователно-научна степен „доктор“ по музика.

Светлин Стайков има 4 авторски албума: „Morning“, „Colours and Shades“, „Crossing Influences“, „Made in Майна“. Свири на китара в джаз формацията „Бигбенд Пловдив“. Концертира в различни формации по престижни събития като „Пловдивски Джаз вечери“, „Джаз фестивал Хасково“, „Джаз фестивал Русе“ и в музикални клубове в страната. Аранжира и композира в различни стилове. Завършил е Средно музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1997 година работи като преподавател по китара и тонрежисьор в „Нов Музикален център“. Преподава „MIDI и звуков синтез“ и „Дигитална аудио обработка“ в АМТИИ.

Сцена Ядрото

16:00 часа

Комедия „ Не е за телефон“

Спектакълът „Не е за телефон“ ви е приготвил много смях, комични ситуации и добро настроение. Изключително иронично намигване към публиката е фактът, че спектакълът се нарича „Не е за телефон“, а актьорът на сцената Христо Шопов прекарва час и 15 минути именно в това – в разговори по телефона!
„Не е за телефон“ е истинско театрално събитие, което бележи не само комедийния дебют на големия Христо Шопов, но и неговия първи моноспектакъл. Да, в „Не е за телефон“ с гласовете си участват и артисти от Драматично-куклен театър „Иван Димов“, но на сцената физически присъства единствено самият Христо Шопов.
Персонажът на Христо Шопов е един модерен привиден Супермен, който може да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Е, животът му е на лизинг, а съдбата е готова всеки момент да му покаже кой е истинският шеф, но той продължава да вярва повече в себе си, отколкото в каквото и да е било друго.
Поредицата от комични ситуации, обрати и телефонни разговори ще поддържа интереса ви през цялото време, а доброто настроение и смехът са гарантирани!

Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев
Режисьор: Лиза Шопова
Сценография и костюми: Анелия Райкова
Звук и музика: LP Studio
С участието на: Христо Шопов
С гласовете на: Иванка Шекерова, Николета Малчева, Димитър Атанасов, Лиза Шопова и Стелиян Николов

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

VoDou Disko @ Fargo

“Мисля, че беше преди 9 години в Kreuzkeolln, когато аз и Sacci (Mr. Monday, Tannenbaum) решихме да започнем нов проект. Идеята беше да се създаде нощ около по-мрачната, по-пънковата, по-скоро „берлинска кабаре“ страна на музикалната сцена през годините от 60-те до 90-те години на миналия век.

В началото целта звучеше доста безумно, тъй като не се ограничавахме с жанрове, стилове или мода. Бихме избрали това, което смятаме, че е подходящо за Cabaret Patchwork и го добавихме към микса.

Настроението винаги ще бъде силно повлияно от публиката на мястото. За нас няма да има значение, ако сме по-меки. електронни, балеарски, афро или дори индъстриъл, стига това да отговаряше на парти атмосферата на онази просторна вечер и тълпа.”

Fargo Club

21:00 часа

Tommy Riverra at Bally club

Лесно ще разпознаете съботата по хубавата музика, която ще се носи около Bally Club! 

Музиката, която описва Tommy се характеризира с дълбоки бас линии, ритмични елементи, енергичен, динамичен и мелодичен house, deep, tech, afro, electronica звук!


Bally Club

20:00 часа

Останалите събития може да прочетете в единствения дигитален гид под тепетата.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина