АктуалноВластГласовеГрадътИзбориНовиниОбщина Пловдив

Какви приоритети декларираха новите общински съветници на Пловдив?

В началото на днешното първо редовно заседение на ОбС-Пловдив председателят Атанас Узунов изчете имената на председателите и зам.-председателите на политическипредставените групи в местния парламент /ППГОС/, които са били избрани на заседания на групите през изминалата садмица. Като сесията по протокол започна с изказвания на председателите на ППГОС.

Пред микрофона застанаха обаче само част от тях. Вижте какви приоритети декларираха различните политическите партии м настоящия Общински съвет на Пловдив с мандат 2023 – 2027 г.

Йордан Илиев, ПП ГЕРБ

Първи взе думата Йордан Илиев, който и в предходния мандат водеше съветниците от партията на Бойко Борисов. Той благодари на пловдивчани за гласуваното доверие и изрази надежда политическите страсти да са вече зад гърба на всички в залата. Като приоритет определи „мисълта за Пловдив“ и работата в посока градът да продължи да бъде културна столица на България и Европа. Илиев декларира още, че групата на ГЕРБ ще приоретизира подобряването на услугите, надграждането на зелената система и грижа за всеки район, всеки квартал и всяка улица.

„Можем да направим това заедно, като една мечта за един град с едно бъдеще. Бъдете отговорни и на добръ час“, каза Йордан Илиев.

Николай Гюров, ПП-ДБ

В изказването си председателят на ППГОС на коалиция ПП-ДБ, Николай Гюров, обяви, че началото на това управление на Пловдив е белязано с жълт картон, тъй като голяма част от пловдивчани не са гласували. Той определи местния парламент като „тежко фрагментиран“ и подчерта, че до момента Об С не е оповосетил на пловдивачни как ще управлява. По думите му, „ниското доверие може да бъде излекувано единствено чрез реални усилия за реформи и прозрачно управление“.

Гюров декларира, че групата на ПП-ДБ ще бъде ясна опозиция на управлението.

„Защото нашата политическа оценка е, че ГЕРБ са опасни за града. Ще следим за всяка нередност и ще я изричаме на висок глас.“

От втората по-големина група в Об С очертаха, че ще се фокусират върху решаване на градските проблеми и ще настояват за децентрализация на финансите от Община Пловдив към районните кметства. Николай Гюров заяви още, че ниското доверие може да бъде излекувано само с честност и прозрачност към пловдивчани. „Може да решим този проблем като изкараме общината от ролята и на брокер с общинските имоти, да реформираме аналоговата партийна администрация и да се водим в решенията си от Закона, а не някоя частна воля.

Накрая той се обърна с призив към кмета Костадин Димитров, да формира явно мнозинство „защото в противен случай цялата отговорност ще е на вашите плещи“.

инж. Калин Милчев, „БСП за България“

Председателят на групата съветници от „БСП за България“ Калин Милчев подчерта, че социалистите в настоящия Об С са нови лица, а в предходния местен парламент партията не бе политически представена, а от там и интересите прогресивните леви хора под тепетата. той декларира, че групата им ще работи за реална борба срещу корупцията

„Обикновеният човек, децата, устойчивото развитие на града, зелената система, транспорта, грижата за хората в неравностойно положение, са нашите разбирания за грижа. Чувствителността и борбата със социалните неравенства трябва да са ежедневие“, каза още Калин Милчев.

Ивайло Димов, ИТН

Последен от председателита на групи говори Ивайло Димов от ИТН, който бе лаконичен. Той благодари на пловдичани зо подкрепата и подчерта, че доверието радва, но и задължава.

От „Има такъв народ“ сме за първи път в Общинския съвет на Пловдив. Подаваме ръка на всички райкметове, няма да се делим. Нека да бъдем единни в името на нашите съграждани“, призова Димов.

Накрая призова колегите си да работят така, че след 4 години да не бъдат изпращани с камъни, а с гордо вдигнати глави.

От групите на двете местни коалиции „Съединени за Пловдив“ и „Браво Пловдив“ не пожелаха да направят изявления, както и от Възраждане.

На хвърлената ръкавица от ПП-ДБ, с призив да очертае мнозинството около себе се, кметът Костадин Димитров заяви в кулоарите на местния парламент, че има много добри отношения с техните районни кметове.

„Мисля че комуникацията там е на ниво. Надявам се, всяко едно добро решение за град Пловдив да бъде покрепено от тях. Дотук имаме добър диалог и мисля, че ще станем прекрасен екип.“

 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. Този “гюргов” е много злоблив. Кажи какво трябва да се направи за Пловдив и работи заедно с всички. Плюнки само да се бълват е лесно и безмислено. Сега разбра ли, защо никой не гласува за теб.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина