АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

Как се разболява публиката на Античния театър

Едно от най-емоционланите изживявания в Пловдив е да посетиш концерт на Античиня театър. Хора от близо и далеч мечтаят за това. Пловдивчани сме привилегировани да имаме тази възможност многократно през годината, но след последното си посещение за откриването на Празниците на Стария град Соня Попова и нейни приятелки се заричат, че която и звезда да се качи на най-древната сцена на Трихълмието повече няма стъпят там, докато стопаните на съоръжението от Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ не решат окончателно въпроса със седалките.

Всеки посетил мраморните трибуни знае, че за „удобство“ на публиката се предлагат едни оръфани подложки за сядане, изработени от тънък дунапрен в калъф от т.нар. екокожа. Начинът им на съхранение явно не е подходящ, тъй като преди всяко представление е практика да се „почистват“, като се поливат с вода, а после се подсушава само видимата им за посетителите повърхност.

Нищо неподозиращата пулбика се настянава върху скритата локва, а влагата попива в дрехите. За по-некалената част от посетителите са достатъчни няколко часа за разболяване в преходните сезони, а за тези с по-силен имунинет 2-3 дни. Такъв е случаят с групата на Соня и нейните близки и приятели, гостували в града ни.

„От хубавия джаз концерт в понеделник положителните емоции се изпариха бързо, след болките, бъбречна криза, цистит, разходи за лекарства и невъзможността да работя в следващите дни„, разказва пловдивчанката.

Крайно време е стопаните на този театър да помислят и за здравето на публиката, а не да имитират чистота, категорична е пострадалата.

Тя разказва, че като повдигнеш постелките, отдолу има малки кални локви.

„Тези възглавници могат да бъдат заменени с подложки от друг материал, който не задържа вода„, препоръчва Попова.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

16 коментари

 1. Небрежността на българските институции е пословична. Същото не подмина и античния. Сложиха огради, за да дерат публиката, а за комфорта не помислиха. Цялата ни държава и народ са такива….

 2. По-просташки коментари не бях чела. Срам за Пловдив са хора с такъв език и мислене. Че хората с право недоволстват от хигиената на подложките за сядане, съм съгласна. Като се има предвид и цената, която са платили за това изживяване.

  1. Цената не е за постелките!
   Завчера бяха световноизвестните IL volo . Цената на билетите в зала Арена Армеец беше от 50-1… В античния също…
   Хората, които имат някаква култура знаят, че отиват на антично място, на което няма как да се монтират седалки… Като не им харесват постелките, да не си взимат.. преди постелки нямаше.

  2. Повечето от коментарите коментират жълтата журналистка..или вече свободата на словото и само за тези, на които им плащат?
   Хората казаха, че подложките били ок.

 3. По-просташки коментари не бях чела. Срам за Пловдив са хора с такъв език и мислене. Че хората с право недоволстват от хигиената на подложките за сядане, съм съгласна. Като се има предвид и цената, която са платили за това изживяване.

 4. Ех, Танче, къде те намират тези мрънкащи лелки, може би под камъка под който си изпълзяла и си дошла в красивия ни град .
  ОчевАдно е, че не те слуша главата .

 5. Снощи бях на концерта на нa Il Volo!Незабравимо преживяване!
  Не видях локви,нито мокри седалки!Единствената препоръка е разпоредителите да помагат повече на хората от публиката при изкачването на стръмните стъпала.
  Концертът беше грандиозен!Изключителната акустика на Античния театър му предаде още по-голямо възхищение!И разбира се изумителните изпълнители,които казваха Чао,Bulgaria,gracia, Bulgaria,за тях Античния театър и Пловдив са България!Те за трети поредно лято бяха в Пловдив и изнесоха концерт на Античния театър!И пак ще дойдат!Very special place,каза те и се раздадоха до край на публиката!Божествени,магични гласове и артисти

  1. Ей, Илия, Абсолютно е права жената, по голяма хигиена, и удобни възглавници за сядане. Публиката е преди всичко и комфорта. Да се вземе примери от Европа.

  2. Вероятно са стари моми, господине..не обиждайте мамичките..ние рядко въобще можем да се докопаме да такова преживяване и със сигурност няма да ни тръшнат болни възглавнички, намокрени със спирт…особено на преживяване като в Античния, където ще забележим емоцията, а не тази тъпота, която описва списвачката

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина