АктуалноБизнесГрадътЖивотЗелен градНовини

Как да пестим при отопление на ТЕЦ?

Полезни съвети

В началото на октомври по традиция топлофикационните дружества у нас започват поетапното пускане на парното. За разлика от много други градове в България, Пловдив разполага с развита топлофикационна мрежа. Пловдивската топлофикация от 2007 г. се управлява от EVN. Дружеството доставя топлинна енергия и битова гореща вода на над 30 000 домакинства и бизнес клиенти. Общо 5 от 6-те административни района в града имат сгради, които са централно топлофицирани.  

Голяма част от сградния фонд обаче има нужда от енергийно саниране. Това по себе си води до огромни разходи за отопление, което е неефективно. Първата стъпка към възможността за спестяване и намаляване на тези разходи е в саниране на сградите и поставяне на подходяща топлоизолация.

Енергийното саниране води до намаляване на енергийните разходи не само за отделното жилище, но и за сградата като цяло.

Ето и най-важните полезни съвети, препоръчани от Активни потребители, за пестене при отопление на ТЕЦ:  

– Когато проветрявате, по-добре отваряйте широко прозорците за кратко време, отколкото леко отворени прозорци за продължителен период.

Не отоплявайте цялото жилище само с един радиатор. В този случай радиаторът ще работи максимално, разпределителят ще отчете голям брой деления и сметката за отопление ще бъде много по-голяма, отколкото при използване на всички радиатори на икономичен режим.

Обърнете особено внимание на решетките, мебелите и завесите пред радиаторите – преградите пред отоплителните тела водят до загуба на част от топлината. Това намалява ефективността на радиатора и увеличава потреблението на топлинна енергия.

– Недобре уплътнените прозорци и врати, както и лошата топлоизолация на жилището са фактор за увеличено потребление на топлинна енергия. Уплътнете добре вратите и прозорците на жилището – така ще намалите количеството на топлинна енергия, необходимо за затоплянето на помещенията. Добре уплътнените врати и прозорци, както и добрата топлоизолация на жилището са важен фактор за постигане на комфорт с по-малко топлинна енергия.

– За да избегнете преразход на топлинна енергия от радиаторите, никога не оставяйте радиаторните вентили на максимална позиция. В това положение вентилът не се затваря автоматично и разпределителят отчита голям разход на енергия. Това ще увеличи сметката ви.

Не се стремете да поддържате еднаква температура в цялото жилище. По-икономично е в неизползваните помещения да се поддържа по-ниска температура. По-ниските температури в стаите през нощта и през деня, когато сте на работа, също водят до пестене на топлинна енергия, без това да се отрази на вашия комфорт.

Когато се налага по-дълго време да отсъствате от жилището или дадено помещение няма да се използва – не затваряйте вентила докрай. Оставете го на делението „*”. Така дори навън да паднат много ниско температурите, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.

Ако не ползвате помещението за по-кратък период от време (например в рамките на деня), поставете вентилите на положение 1 или 2 и по този начин – когато се върнете в къщи, стаята по-лесно и икономично ще се затопли, когато върнете вентила в желаната позиция.

Какво да правите при евентуални проблеми с отоплителната инсталация и уредите?

– Следете за повреди в крановете на мивките и душовете във вашето жилище. Едно капещо кранче пропуска ценно количество вода, което може да бъде спестено. Не допускайте повреда на крановете и при наличие на такава вземете незабавно мерки за отстраняването й.

– Ако отоплението е пуснато, но радиаторите не греят добре – възможно е в тях да има въздух. За да ги освободите от въздуха, отворете всички термостатни вентили на максимална степен за 5 дни. Ако няма резултат от отварянето на вентилите, трябва да потърсите квалифицирана помощ. За да предотвратите появата на подобен проблем, преди новия отоплителен сезон оставете вентилите отворени на максимална позиция.

– Ако радиаторът грее при затворен термостатичен вентил – възможно е това да се дължи на появата на твърди частици в инсталацията – те пречат на нормалната работа на вентила. В този случай, ако неколкократното рязко затваряне не помогне, съществува възможност за машинно и ръчно почистване. При възникване на подобен проблем, също трябва да се консултирате с експерти.

ЕВН започва да фактурира два пъти в месeца

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина