ГрадътКултураНовини

Творчески обмен възстановява контактите между България и Румъния

СВЪРЗАНОСТ ( RE-CONNECT) е Резидентна програма на Сдружение Изкуство Днес: Пловдив – Тимишоара 2023

Проектът представлява творчески обмен между България и Румъния, целта на проекта е възстановяване на международните контакти на двете страни чрез разширена резидентна програма за артисти в сферата на съвременното изкуство.

RE:CONNECT обединява 9 художника от Пловдив и 9 художника от Тимишоара за да изследват и да илюстират чрез различни техники на съвременното изкуство тяхната интерпретация на събитие, място, история, импресия, културно наследство от града, в който живеят. Концепцията на изложбата „ Urban Mythology “ ще създаде колекция от призми за разглеждане и преживяване на двете столици на културата, обозначавайки аналогични или противоположни тенденции в колективната опитност.

По този начин митовете описват несъзнавани процеси на индивидуално и обществено ниво. Те свързват вътрешните и външните ни светове, чрез персонификация, премествайки ни от концептуалното към емпиричното. С метафоричното си значение митовете са като невидими влияния, които едновременно ни формират и пресъздават цикличността и преходността на съществуването. Митовете са вътрешна хроника на това, което сме.

Съвременният градски топос предоставя възможност за изследване на различни исторически, политически, социални и индивидуални феномени. Всеки град съдържа в себе си и дава живот на комплексна система от разкази, легенди и истории, които отразяват структурите на колективното несъзнавано. Може ли модерния живот да осветли нови хоризонти през градските истории, които разказва? Какви истории върлуват из града? Каква е съвременната митология на градското?

За подробна информация по регламента на програмата, както и кандидатури за нея пишете на : [email protected]

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни културни организации”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина