АктуалноБългарияЗелен градИзпод тепетоНовини

Къде се сбъдва мечтата на Пловдив за екологичен градски транспорт?

Може да видите в Панаира

Ще кажете „Нерде Ямбол – нерде Стамбул“. На всичко отгоре, между името на Пловдив и това на този град, където се сбъдва мечтата на жителите му за екологичен градски транспорт няма дори римуване…

В Палата № 7 на Панаира в Пловдив ще се натъкнете на един автобус, който на пръв поглед наподобява чисто нова версия на онези „по-големките“, в който ни лашкат в градски транспорт под тепетата. Особено по дамаската по седалките го докарва на вид.  

Возилото е екологично, електрическо и се представя от словашка компания. Достъпно е за инвалиди заради ниските прагов и платформа, която да се сваля допълнително.

Докато обикновения посетител го разглежда и мечтае скоро да се вози в подобно чудо по пловдивските улици и булеварди, изведнъж забелязва регистрационната му табела – екоавтобусът е с регистрация от Русе.  

На едно от страничните стъкла идва и обяснението – еврофонд.

Общината бе първата в страната, която сключи договор по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020″ още през 2019 г. за 20 електробуса и 15 тролейбуса.

По същата тази програма в Пловдив още боксува проекта Печка срещу климатик.

РИОСВ: Програмата за чистия въздух в Пловдив не се изпълнява

QR кодът на дясното стъкло също има интересно обяснение. Помислено е за забавното и приятно пътуване в екологичния русенски градски транспорт.

При сканиране с телефон или таблет получавате информация за знакови личности от историята на красивия ни дунавски град.

В същото време в Пловдив става ясно, че 12 милиона ще струва надграждането на системата в градския транспорт.

Така в Русе се сбъдва мечтата на пловдивчани за екологичен градски транспорт.

От италианската компания Бертони са били само на опознавателна среща в Община Пловдив

Пловдив и Русе – сравняването на несъвместими величини.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

 1. Новото „ДеветоСептемврийско“ преустройство на сайта ПодТепето НЕ Е ДЕЛОВО.

  Паразитни едри „красивости“, тъпи излишни Бутони, обрамчвания и ПРАЗНИ пространства се пречкат на информацията която едвам се провира и то с микроскопичен размер на шрифта.

  Цяла колона ПРАЗНО отляво на текста „Споделяния“ излишно отнема място от МОЯ ДИСПЛЕЙ / твоя / нашия = щом отдолу ПОД статията отново има „Споделяния“ (а и КОМУ са потребни изобщо?)

  Грамадни бутони Болд „Тагове“ няма нужда да бъдат просташки обрамчени = по света те се оформят просто в синьо като ЛИНК. „Прочетете повече…“ на Нов Ред е тъпизъм: слага се след последния знак на прекъснатия текст едно „–ОЩЕ:“

  Изобщо по-кротко с Нов Ред и празни пространства!

  Махнете отдясно тъп ПопЪп „Прочети Също!“ = тържествено обещавам, че никога няма да кликна на свекървенско натякване, какво СЪЩО да прочета ф СтенВеснико и сам мога да се ориентирам!

  СОБСТВЕНИК НА ТЕЗИ МИЛИМЕТРИ ДИСПЛЕЙ СЪМ АЗ, ЧИТАТЕЛЯТ!

 2. За да съсипят фирма Градски транспорт,за да му вземат линиите и имотите,бившия кмет и сегашния продължават да си взимат комисионните и унищожават възможноста да се развие в Пловдив тролейбусен и електробусен транспорт!Откранаха най-брутално 20мил от електронното таксуване сега искат да потурчат още 12мил!Трябва ли да им се позволи нова кражба и гавра с пловдивчани?Вие сте на ход!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина