АктуалноГрадътИзбор на редактораКултураМненияНовини

От утре Късноантична сграда „Ирини“ е отворена за посетители – ГАЛЕРИЯ

С официалното откриване в четвъртък вечер на Късноантична сграда „Ирини“ от Филипопол в Археологическия подлез Пловдив отбеляза няколко годишнини в едно – третата на Епископската базилика, 55-ата на Общински институт „Старинен Пловдив“, 120 години дипломатически отношения между България и Съединените Американски щати и Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април.

Откриват Късноантичната сграда „Ирини“

Датата 18 април не е случайна. На нея отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата, който се чества от 1984 г. по предложение на ЮНЕСКО. Убедена съм, че няма по-подходяща дата за откриването на нов културно-исторически обект за град Пловдив. Тази година се навършват 20 години от първото отваряне на Късноантична сграда „Ирини“ за публични посещения след нейната реставрация и експониране, осъществени благодарение на финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на Съединените Американски щати„, каза в приветствието си директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева и припомни накратко историята на обекта.

Тя изрази благодарност на Посолството на САЩ у нас за номинацията за проекта през 2003 г., както и за подкрепата, и интереса през годините за неговото устойчиво развитие.

За откриването на сградата бе специално подредена изложба „Мозаечното наследство на Филипопол“, любезно предоставена от фондация „Америка за България“, президентът на която Нанси Шилър уважи събитието.

С откриването на този обект и присъединяването му към Голямата и Малката базилики, богатото мозаечно наследство на Пловдив вече може бъде обединено в един уникален културен маршрут“, заяви Елена Кантарева.

От името на Американското посолство присъстващите поздрави Джефри Уйншенкър.

Той изрази благодарност към Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“ и на цялата общественост, ангажирана с опазване на културното наследство и напомни, че на днешния ден се отбелязват още 120 години от установяването на дипломатическите отношения между Америка и България.

Преди 20 г. за нас бе изключително удоволствие да подпомогнем откриването на тези абсолютно изящни мозайки. За мен е изключително радост да видя в какъв жив център се е превърнало това място. Ще бъдем много радостни, ако настоящият обект, заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малката базилика, бъде успешно включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на културно-историческото наследство„, каза Джефри Уйншенкър.

Сграда „Ирини“ не е просто камък и мрамор. Тя е свидетел на времето, врата към миналото и прозорец към бъдещето. Името „Ирини“ означава „мир“. Мир – толкова необходим на нашето общество в момента, напомни накрая доц. Кантарева.

На събитието не присъства нито кметът на града Костадин Димитров, нито заместникът му с ресор култура Пламен Панов, който по това време откривал изложба. Общината бе представлявана от зам.-кмета с ресор транспорт Савина Петкова.

След откриването на „Ирини“ присъстващите се преместиха в Епископската базилика, където бе отбелязана третата година от откриването на Посетителския център. Там президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър и доц. Елена Кантарева припомниха историята на общите усилия по експонирането, реставрацията и консервацията, както и изграждането на самия музей. Нанси Шилър пожела на всички скоро Античните мозайки на Филипопол да попаднат в списъка на ЮНЕСКО- нещо, по което се работи активно от няколко години. Тя благодари на доц. Кантарева и целия екип на „Старинен Пловдив“ за начина, по който развиват Епископската базилика и отбеляза, че тя скоро ще попадне в специалната културно-туристическа поредица на BBC.

По-рано след обяд в Голямата базилика се състоя среща-разговор с представители на екипите, участвали в проекта за проучване, реставрация и експониране на Базиликата, на която те споделиха с пловдивчани как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина