АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (19.04–25.04)

Снимка на корицата: Димитра Лефтерова

19 април

Откриване на обновената Градска градина на ул. „Христо Г. Данов“

С богата програма от 19 до 21 април ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив.
Церемонията по откриването ще се състои на 19 април от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив подаряват на пловдивчани и гостите на града специален концерт с изпълнения на популярни теми от репертоара на операта.
На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. През целия уикенд ще могат да се играят семейни настолни игри, турнири по футбол на маса и градски куест със скрити съкровища в градината. Детски работилници с ателиета очакват най-малките
Събота дебютира новата джаз формация на Димитър Льолев, а веднага след него на сцената се качват Биг Бенд Пловдив.
Неделята ще премине с уроци по суинг, концерт в стил Gipsy Jazz и за финал трибют с песните на Тодор Колев.

Градска градина/Ул. Христо Г. Данов

Островът на пернатите

от Дейвид Мамет, режисьор Атанас Атанасов

Камерна зала

Драматичен театър Пловдив

19:00 часа

Нетрадиционно рисуване и разговор за Златю Бояджиев

Каним ви на едно събитие на Натали Петрова от Ателие Наталини, наречено Нетрадиционно рисуване и разговор за Златю Бояджиев.

Елате, ще бъде събитие „Предизвикателство“, защото, за да разказваш за човека и художника Златю Бояджиев, е нужно особена нагласа и усещане, защото той е талант, човек, българин, господар на живописното платно, изстрадал и надминал човешките изпитания в името на изкуството.

Всеки един от нас ще си направи по една свободна рисунка с двете си ръце, за да усетите как работят двете полукълба на мозъка.

Всеки ще декорира по един шаблон буква, защото Златю Бояджиев е първият от художниците в Пловдив, изработвал табели за Пловдив.

Цена: 40лв с включени материали.

Пекарната на Дани

18:30 – 20:00 часа

Априлска Птичка – Врабец!

Galeriata – независимо пространство за изкуство
Ул „Райко Даскалов“, 73
Пловдив, България
Ви кани на изложбата на Соня Петрова „Априлска Птичка – Врабец“
Откриване на 19 април 19 часа
@Пролетна живопис, акварел и акрил.
@Музикално оформление с диджей
@Гостуващ барман
@Крафт бира
С любезното съдействие на “ Петното на Роршах“
Напитките могат да бъдат консумирани срещу дарение в подкрепа на автора на изложбата, Галерията и нямат задължителен характер.

Заповядайте на една кротка, приятна априлска вечер изпълнена с изкуство!

Изкуство, което да направи живота и денят ни красиви. Усмивка и добруване, подарък от пролетта. Молитва и радост от дъха на април. Розовото на магнолиите, миризмата на люляка, светлината в цветовете на сливите, топлината на слънцето по кожата ни.

И там някъде един врабец, призимувал в храстите поздравява пролетта.

Galeriata

19:00 часа

Планина в буркан (затворена екосистема)

По света наричат тази затворена екосистема с много имена – терариум (terrarium), флорариум (florarium), градинка в бутилка. Красиво оформеният флорариум е парче природна красота, за направата на което са нужни прости стъпки и много желание.

Всъщност неговото първо официално име е „Wardian case“ и датира от далечната 1829 г., като носи името на своя откривател/изобретател, физик по образование, но с интерес към ботаниката – д-р Натаниел Багшау Уорд (Nathaniel Bagshaw Ward).

Ателието за направа на „Планина в буркан (затворена екосистема)“ е на 19 април 2024г., петък, от 19.00 до 21.00 часа във фоайето на музея и ще започне с беседа, която да вдъхнови участниците. След това те ще имат възможността сами да сътворят затворена мини-екосистема, която се развива почти самостоятелно, без нужда от допълнително поливане или регулярна поддръжка. Запотяването на съда е напълно нормално, особено при спад на температурите. Кондензираната вода се оттича по стените на съда и полива растенията.

„Планина в буркан“ представлява иновативна и природосъобразна затворена система, която освен че предлага уют и свежест в дома или офиса и замества прекрасно бързо вехнещите букети с цветя, се грижи почти сама за себе си.

За направата на тази затворена екосистема ще бъдат използвани грунд (дребни камъчета), горска почва, подбрани лишеи (мъхове) и влаголюбиви растения.

Включвайки се в ателието „Планина в буркан (затворена екосистема)“ участниците ще изработят един къс жива планина, след което може да я оставят да живее в своя дом или офис.

Регионален природонаучен музей Пловдив

19:00 – 21:00 часа

Plovdiv vibes 2024 „Трансформации“

Plovdiv Vibes резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства.

Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия фотограф Ивайло Станджиков, който ще представи различни тълкувания на темата в изложба, представена в Plovdiv Stage Park и изложбата “Градът – преди и сега”, която се осъществява съвместно с “Акция Фото ПловдивЪ”, в лицето на Пламен Кочев и младите фотографи Християн Агушев и Христиан Илиев. В изложбата “Градът – преди и сега”, авторите представят трансформацията на Пловдив през годините, като показват контрастът между стари фотографии и съвременни такива направени от едни и същи локации. Изложбата ще бъде представена в Парк Елит(2019) в Тракия на 22 април (вторник).

Очаквано събитие, заемащо важно място в тазгодишната програма е творческият базар Vibes Market представящ над 20 локални и гостуващи автори на ръчното творчество. Творческият “handmade” базар ще се проведе в продължение на двата  уикенда в края на април на  алеята за базари в подножието на Младежки хълм. Събитието има създадени традиции и ще представи голямо разнообразие от ръчно изработени произведения. Паралелно Vibes Market ще протичат и интересните образователни и творчески работилници “Деца творят на хълма”, които дават на децата различни умения и ги учат на работа с традиционни техники и интригуващи материали. На 21 април (неделя) почитателите на ръчното творчество ще могат да се запознаят и с дейности и изработки, дело на различни социални предприятия, които ще представим под формата на  изложение и базар в подножието на Хълм Бунарджика. Събитието се осъществява в партньорство с МТСП/ Фокус-точка Пловдив и ще бъде съпътствано с консултации на детски психолози, логопеди и интересни ателиета по арт-терапия и здравословни кулинарни работилници.

Сценичната програма на фестивала е бъде домакинствана от Plovdiv STAGE PARK – Младежки хълм и представя изпълнителите от гупа Funkilicious, Група ТАРАЛЕЩА, диджеите Pacho, Ill-Q, Max BG, Vasil Ivanov. Във втория уикенд на фестивала посрещаме и един от пионерите в електронната музика DJ GAGALOVE, а черешката на фестивала ще поставим в неделя на 28 април с нежната доско дива COOL BLUE.

Меломаните ще могат да погъделичкат егото си и ще покажат своите познания с Музикално Бинго, представено на сцената в Plovdiv Stage Park от небезизвестния Стефан Лозанов. Посетителите на фестивала ще могат да се насладят на изпълненията на ученици от НГСЕИ (Сценични кадри), които ще представят танцово-театралния спектакъл “Емоции” и театрално-куклени етюди в двата уикенда на 10-дневния фестивал.

Участие в програмата ще вземат и артистите от Пловдивски културен институт с танцов спектакъл.

В следобедните часове на 25 април, заедно с партньорите от Българско сдружение за защита на птиците ще покажем своята екологична отговорност чрез “работилница за гнездилки”, която ще се проведе в парк Лаута. Заедно ще изработим къщички за чухал и синигер, като трансформираме комфортната им зона.

На 26 април пък ще трансформираме пространството около Братска могила и ще разкрием интересни факти около този тайнствен монумент. Събитието ще започне с Мини Тур, воден от лицензиран екскурзовод, който показва трансформацията на района и ще включи беседа за историческата и архитектурната стойност на паметника. Пространството в близост ще бъде оформено като поп-ъп зона за дискусии и настолни игри.

Фестивалът гостува и в парк Рибница с клоунада и пантомима в следобеда на 21 април, а с почитателите на спорта, ще се раздвижим на скамейките на Гребна база, когато “Ще ядем стълби за закуска” със световната инициатива, координирана от БГ Бъди активен- Ден без асансьори (24 април). За финал на фестивала ще представим годишния концерт на танцова школа Терпсихора, който ще представи всичките си школи и възпитаници!

Различни градски локации

19.04 – 28.04.2024

ELEN & denitza at Bee Bop Café

Емблематичното дуо от аудио-визуалния колектив Melformator гостува в Bee Bop Café точно след седмица 

В духа на лятното време, ELEN & denitza ще открият петъчната вечер още в 18:30ч. и ще поддържат музикалния огън до малките часове на нощта!

Bee Bop Café

18:30 часа

Elle FX & DJ Savig at Bally Club

Със своя модерен поглед над електронната музика Elle FX e отворена към света. Тя ще ни представя поредния вдъхновяващ диджей сет!

Започваме 20:30 часа на улицата и след това продължаваме горе!

Bally Club

20:30 часа

20 април

Мечо Пух

Мечо Пух – любимото мече на малки и големи, тръгва в търсене на своя приятел Кристофър Робин, който не е виждал много отдавна – чак от миналия Петък!, защото голямото му мечешко сърце не намира утеха.

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Нека бъде светлина – Работилница за лампи с Ники Табаков

Присъединете се към една наистина уникална работилница, в която ще можете да вложите частица от себе си, сътворявайки своя собствена лампа по ваш дизайн според вашето усещане, вдъхновение и желание.

Прекрасен личен подарък, който ще разкраси интериора ви, ще ви осветява и топли години наред! Това може да бъде и прекрасен подарък-изненада за любим човек!

Лампите са специално подготвени от автора на идеята – Ники Табаков.
Той създава метална конструкция и осигурява всички материали, които са изключителни – непалски органични хартии, с вградени истински хербаризирани растения, които се проектират разкошно, когато лампата свети.
Осигурява и всички останали помощни материали – ножици, лепила.
Накрая, вие, сътворили своята индивидуална лампа по ваш дизайн си тръгвате с готова, светеща творба!
Разбира се, след увековечаваща ви снимка :)))

Пловдивски културен институт

11:00 – 15:00 часа

Детска работилница за оцветяване на гипсови яйчица

Време е подготовката за Великден да започне!
В събота ще оцветяваме и рисуваме гипсови великденски яйчица.

Работилницата е подходяща за деца над 4 години.

Цената на работилницата е 20 лв и включва 5 гипсови Яйца, боя и четка.
Братче или сестриче може да се включи в забавлението с 50% отстъпка.

Offline Café

15:00 часа

Великденска работилничка – украсяване на бисквитки за деца

Ще очакваме дечица над 5 годинки за украсяване на великденски бисквитки в цветове с роял айсинг и поръски – кой както си го представя 

Дани ще опече по 3 за хапване на място и 3 за декориране.

Цена: 35 лв с предварително запазване на място по телефон или на съобщение тук.
В цената са включени по 6 бисквитки (3 за похапване, 3 за декорация, всички материали за украса, кутийка, вода за пиене).

Максимален брой участници – 5 деца.

Родителите ще поканим да поседнат на свободните маси и да се насладят на кафе, сладкиш, печиво или друго питие в компанията на приятели. 

Пекарната на Дани

10:30 – 12:00 часа

Медовина, джаз и гурме

Заповядайте на 20.04.2024 от 19.00 в квартала на занаятите, ресторант Terzo Mondo. За Вас и Вашите приятели сме подготвили меню и напитки вдъхновени от Митко и Джен Кацеви- собственици на Bulgarian Honey Company. Всеки един компонент от менюто включва иновативни продукти като мед със съчуански пипер, джинджифил, куркума, както и няколко вида медовина.
За да се насладите напълно на “сладките” ни изкушения сме поканили и Анастас Марински, който със своята джаз музика ще направи изживяването изключително.

Terzo Mondo

19:00 – 21:00 часа

Пепеляшка – Прокофиев

Балет от Сергей Прокофиев

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Фракталност и тетраедри в древните мозайки

С радост обявяваме втората от поредица работилници в партньорската програма между Регионален археологически музей – Пловдив и Академия КИТ.

Ще изучаваме едно от съвършените геометрични тела – тетраедъра, неговата фракталност в изкуството и архитектурата.

Съвместната ни инициатива цели да предостави интердисциплинарен образователен опит, обогатен с културната стойност на древните мозайки открити в Пловдив – едно от най-красивите древни открития в града, а именно мозайката от жилищна сграда с изображение на митичен герой, вероятно Нарцис.

Фракталността е тема, която интригува математици, художници, инженери, архитекти и може да се намери навсякъде около нас: в растения, природни явления, изкуство, бит, сгради, космос. Най-просто казано фракталът е специален вид модел, който изглежда подобен, независимо колко близо го разгледате или колко увеличите изображението.

Учители от Школа ПИТАГОР на Академия КИТ ще провокират децата да разберат как фракталите променят представите ни за заобикалящия свят. Добрата новина е, че всяко дете може да се научи по забавен, невиртуален начин ръчно да сглоби съвършено тяло и да открие фракталността му. „Школа ПИТАГОР“ на Академия КИТ гостува на РАМ – Пловдив с това образователно предизвикателство. Каним учениците да се включат в забавно изследване на фракталите в STEAM работилница на 20.04.2024 г.

Какво ще правят децата?
*Ще научат какво е фракталност и триъгълник на Серпински.
*Ще научат любопитната история на мозайката от жилищна сграда с изображение на митичен герой, вероятно Нарцис
*Ще открият фракталността в тази интригуваща мозайка
*Ще изработят собствено произведение на изкуството, съвършено тяло – тетраедър, използвайки за основа научената математическа пропорция и вдъхновяващото пространство на музея.

Цели на занятието:
*Учениците да открият и обикнат магията на числата и забавната страна на геометрията.
*Да добият практическа представа, вдъхновение и умения да изследват и да правят взаимовръзки между науките, предметите и човека.
*Да изследват самата структура на Вселената, нейната фрактална подредба и проявлението на този математически принцип в древните мозайки.
*Да добият реално познание за историята и значимостта на мозайките открити в Пловдив.

Регионален археологически музей

10:00 – 11:30 часа

Anatolkin at Bally Club

Анатолкин е с над 10 години зад пулта, той е от артистите, които не се нуждаят от много представяне!

Очакваме ви на 20 април да се разбием заедно с разнообразните му сетове и широка усмивка зад пулта!

Започваме 20:30 часа на улицата и след това продължаваме горе!

Bally Club

20:30 часа

21 април

Голямото пътешествие на малкото крокодилче

Това е пътешествие, което ние можем да направим заедно с двамата приятели и дано и ние намерим кое ни прави най-щастливи!

Държавен куклен театър

10:30 часа                                             

11:45 часа

Бай Рок

Фронтменът на групата Филип Аврамов ще ви разтърси с музика и много смях! Филип Аврамов, Калин Вельов и компания ще взривят с авторски и други познати парчета от миналото. Фицата ще ви поведе в едно шоу с много чар!

Не проускайте тази възможност! Концерт-спектакъла „Бай Рок” и неговия феноменален фронтмен Филип Аврамов в експлозия от изцяло авторски парчета с фолклорни мотиви и рок аранжименти!

Продуцент Feri Art
По идея и текст на Филип Аврамов
Участват: Филип Аврамов, Калин Вельов (барабани), Цветан Андреев (китара), Михаил Шишков (клавир) и Марияна Добрева-Велева (бас китара)

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Хендмейд клуб: Плетем пъстри лалета на една кука

Тази неделя си подарете време в приятна атмосфера и ново хоби, което ще донесе щастие и удовоствие на теб и любимите хора.

Ще плетем пъстри лалета на една кука. Работилницата е подходяща както за опитни майстори, така и за любители, хващащи куката за първи път.

ЦЕНАТА на работилницата е 25 лв. Включва материалите и инструментите за изработката на лалето, отпечатани инструкции и напитка от бара на Offline Caffe.

Всички наши работилници се водят от опитни преподаватели с богат професионален стаж.

Offline Café

15:00 часа

Неделен базар за книги

Базарът ще се състои всяка неделя от 11:00 до 15:00 часа и е предназначен за всички любители на книгите.

Клубът предоставя възможност на онези, които имат за продаване/размяна повече от една-две книги да наемат търговска маса на цена 10 лева. Броят им е ограничен и е препоръчително да бъдат предварително резервирани на телефон или чрез съобщение в социалните ни медии.
При силен интерес ще бъде отворен и Салона за събития, където ежеседмично във вторник се провеждат срещите на литературния клуб Spirt & Spirit.

Свободната консумация по време на базара ще бъде с 15% отстъпка.

Каним всички, за които книгите са любим свят за обитаване.

Петното на Роршах

11:00 часа

Останалите събития може да проследите в единствения дигитален гид под тепетата Lost in Plovdiv

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

4 коментари

  1. Спуснатият от нео-комунистическия другар

   АРХЕО-КУЛ-ТУРИСТ

   КУЛТУРски Календар за текущата Петилетка следва да се изпълнява и ПРЕизпълнява… ПОД СТРОЙ

   1. НАЧО ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА (СТАНИМАКЛИЯТА) ПРАВИЛНО ПОСОЧИ НА ОМРАЗНИТЕ МУ

    ПЛОВДИВЧАМИ КОРЕНЯЦИ

    =“ПРАВ ТИ ПЪТ = ТЕРМИНАЛ ДВЕ“ ЕДНОПОСОЧНО

    КОЙТО ИЗОСТАНА – – – „АЕРОПОРТ“ МИЧКЮР

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина