АктуалноГрадътИзбор на редактораМненияНовини

Тема с продължение: Зоната за хранене около халите

Година и половина след акцията на община Пловдив срещу представители на малкия бизнес в зоната за хранене около търговски център „Хали“, темата отново влезе в полезрението на пловдивчани. Това стана през миналата седмица с появата на Черните чадъри на Малката главна, за които ви разказахме в статията Въпросителни около нови маси за сервиране пред Централни хали.

Ден по-късно в редакцията ни пристигнаха няколко запитвания относно сагата с количката за хотдог и стелажа за слънчеви очила, както и последвалите действия от страна на Общината. Последните отговори по темата, които имахме честта да получим от управата на града, дойдоха през лятото на миналата година – 4 месеца, след последния работен ден на количката с хотдог на Малката Главна. Тогава ресорният зам.-кмет обяви, че Общината чакала разрешение от Министерство на културата, за да обяви търга за местата на изгонените от Малката главна, а репортерската ни проверка показа, че в НИНКН няма подадено такова питане.

Дали след това наше разкритие от Стопанския отдел са се активизирали по темата с търга, нямаме отговор на зададените въпроси до ден днешен. Оказа се, че търг все пак е проведен, близо година и месец, след първото писмо от администрацията към малките търговци в зоната с ултиматум да я опразнят. Не е ясно обаче дали въобще е бил обявен в НИНК.

Той е бил обявен на 15.03. т.г. и е проведен на 4-ти април, разбрахме от предприемачите, които в момента имат обекти на тези места. Наддаването е било само за въпросното място за сладолед. В процедурата по наддаването за него е участвал и собственикът на веригата Hot Way, който по това време вече имаше разположени колички в зоната, но не е спечелил търга, разбра репортер на Под тепето и се наложило да размести обектите си.

В крайна сметка разчистеното „петно“ за сладолед се запълни законово, близо година след маньоврите на управниците на Пловдив.

В цялата операция, освен хората, които от години работеха там и бяха принудени да напуснат, негативи понесе и бизнесменът-собственик на гореспомената верига, тъй като много хора си мислят, че мястото е било гласено за него. Под тепето потърси Мартин Бурнарски за още информация по темата.

Той разказа, че един ден в началото на 2022-ра разбрал от негова служителка, че Николай Воканин го е търсил на един от обектите му в града, затова той се свързал с него. На срещата им споделил, че има проблеми по подобие на неговите на Гребната. „Каза ми, че е решил повече да не се занимава с този бизнес и беше категоричен. Аз му предложих да помогна с каквото мога, но той ми отказа“, сподели Бурнарски.

В последствие той видял изготвена нова схема от общината за 3 броя търговски точки там. „Разбрах, че има едно свободно място, за което подадох документи и бях одобрен“, връща лентата назад предприемачът. В този момент Николай му услужил с тока си, докато оправи документите на новия си обект в ЕВН.

„Условието от моя страна бе, ако той реши един ден да постави отново неговия обект на старото си място, аз ще се оттегля доброволно без да се замисля, защото знам какво е да работиш 12 години на едно място, което си разработвал и от което си хранил семейството си. Той се съгласи, като пак ми каза, че няма да се занимавам вече с това. Стиснахме си ръцете и до ден днешен сме в много добри отношения“, разказа Мартин.

Към днешна дата всички търговци на това място споделят, че са в добросъседски отношения и че нямат проблеми с администрацията на града.

П.П.: Николай има общ бизнес със сина си, извън сферата на общественото хранене, а търговецът на слънчеви очила излиза от време на време пред сградата на БНБ.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина