АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Група ентусиасти от Пловдив възстановява Ботаническата градина

Едни от двигателите на проекта – Наталия Еллис и Дмитър Йолтов разказваха пред Под тепето за направеното до тук и за целите нататък

Поредната кампания за почистване на терена е тази събота 11. 07., всеки е добре дошъл да помага

Зони на различни редки представители на растителните видове, езерце, фонтан, сцена, опитно поле, зелен лабиринт, семенна банка – това са само част от нещата, които ще се случат там

Наталия Еллис и Димитър Йолтов буквално горят за идеята, която представят. Говорят с плам за нея и вършат здрава работа, въпреки че всеки от тях си има бизнес и ежедневни задачи.  Той е по-делови в изказа си, а тя говори като визионер.

Двамата, с група ентусиасти-доброволци, от доста време не само мечтаят да възстановят Ботаническата градина в Пловдив, но и действат по въпроса. В града обществеността, за сега, само чува за многобройните им акции по почистване на огромното зелено пространство.

Доброволци спасиха рядък многогодишен кедър в Ботаническата градина

Лабиринт от картон забавлява доброволците в почистването на Ботаническата градина

Поредната такава е насрочена за тази събота 11. 07.юли.

„Ние сме там от 8 часа. Всеки е добре дошъл да помага. Има много работа, така че ще стоим и след обяд“, отговаря Димитър на въпроса „От колко до колко часа е акцията.“ После споделя, че кметът на Тракия е приел присърце идеята и много ги подкрепя.

„Тази събота също ще изпрати помощ. В акцията по почистване ще се включат и служители на кметството в Тракия и ОП“ Паркове и градини“.

Малките радости: Нова ограда и охрана за Ботаническата градина

Ядрото на „Интциативният комитет по възстановяване на Ботаническата градина в Пловдив“ е не само от доброволци, в него влиза и ръководството на Аграрния университет, който е партньор по проекта.

От страна на Университета бяхме любезно приети лично от ректора д-р Христина Янчева. Преди няколко дни имахме поредна работна среща. Присъстваха и юристи на двете страни. На срещата се заявиха ясни позиции по идеята за разработване на план за общи действия по проекта, който чертаем вече стъпка по стъпка, за да може всичко да е издържано законово и юридически. Проектът ще работи в тристранно сътрудничество – Аграрен университет, район  Тракия и ние като Инициативен комитет. Е, надяваме се и голямата община да се включи, като партньор,“ разказа Димитър Йолтов.

На 6 юли са входирали молбата за среща с кмета на града Здравко Димитров, за да го запознаят със случващото се около Ботаническата градина и да го помолят за съдействие. Скоро очакват тази среща.

Имаме три основни направления, по които искаме да работим, поема думата Наталия Елиас.

Първият лъч е да възстановим градината. По него действаме отдавна. Вече сме направили няколко акции по почистването ѝ. Премахва се избуяла саморасла растителност. Благодарение на кметството на Тракия и кмета Костадин Димитров успяхме да направим ограда.

На второ място, искаме да развиваме дейност с деца. Да идват на място, да се запознават с видовете, да садят, да поливат. Отношението към природата се възпитава. Да знаят, че доматът не идва от магазина, а от едно малко семенца и расте на храст.

Третото направление е семенна банка. Ако хората по света продължават да не хаят за природата и да отглеждат промишлени видове растения, то един ден ще стане много страшно. Аз вярвам, че светът е на път да се осъзнае и когато това стане, някога, например след 20-30-50 години, ние ще сме готови. Ще имаме семената, за да възстановим изчезнали и изчезващи видове,“ разказва визионерът Наталия.

Госпожа Еллис е огромен фен на кактусите. Притежава богата колекция от тях и има разсадник. Донесла е на срещата с репортера на Под тепето няколко от любимците си.

„Когато проектът се осъществи,в Ботаническата градина ще има и много кактуси. Ще има специална зона за тях и аз ще подаря близо 30% от видовете, които отглеждам, а те са стотици,“ споделя с любов тя.

Преди ден-два с с арх. Христо Христов поработихме върху идейния проект на градината, подема отново Димитър.

Идеен проект

Предвиждат различни атракционни зони, освен тематичните градини, като българска, кандска, руска, японка и т.н. И още зони на различни редки представители на растителните видове, езерце, фонтан, сцена, опитно поле, зелен лабиринт, занимания по интереси, дори сватби.

„Започваме и работа по изготвяне на ПУП за територията на градината, като ще набираме оферти от архитекти и ще се надяваме на спонсорство за проекта по изготвянето на подробният план. Нужно е геодезическо заснемане, проектиране, ландшафтна архитектура, изграждане на електро и водоносни системи. Проектът е обемен и ще отнеме в най-добрия случай минимум 3 години“.

Разказът им не спира до тук, обещаваме си още срещи, разменяме контакти, включително и на хора, които биха могли да помогнат за идеята Пловдив да има най-голямата, най-богата и най-красивата ботаническа градина на Балканите – такава, каквато я виждат те в мечтите си.

От нас зависи!

Можете да следите инициативите на страницата им в социалната мрежа Facebook – Възстановяване на ботаническа градина гр. Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

9 коментари

  1. https://www.facebook.com/groups/1538064526229836/ – всички пловдивчани, заповядайте в нашата група, да възстановим ботаническа градина заедно! ние работим по вопроса от 3 години. За момента има ограда (преди 3 години я нямаше), има идеен план и работа с община и Аграрен университет върви на постоянна основа. И всеки 2 седмици чистим територия, без тежка техника, за да запазим рядки видове, но и изчистим територия от инвазивни растения, които са губителни за чувствителни и рядки видове, все още живи в тази градинка. Ще се запознаете с нашият екип на доброволци, които от 3 години чистят, изнасят боклуци, спринцовки и строителни отпадъци за да намерим земя под тях и засадим после нови, интересни, рядки растения:). Днес от 9 до 12,30 ще чистим територия, адрес – Цариградско шосе 158, покрай спирка, оградена територия на ботаническа градина. Ще работим вътре:). Ние сме просто активни хора от Украйна и нашата фирма беше инициатор на възстановяване, создаване на лого, които ще видите в група в фейсбука и искаме да видим същото от страна на ВСИЧКИ пловдивчане. Заповядайте! Това ще правим не за себе си, а за деца и внуци.

    1. Така ще е. Затова е описано, кой е собственик на обекта. А именно държавата. Аграрния университет са ползвател и стопанин на територията. Но заедно ще се опитаме да направим съоражението работещо. В идеиният проект има огромна част отделена за научно техническа работа. Съоражения и сгради в който ще се обучават и практикуват студенти. Иска се, четене на статията, не просто заглавието. За въпроси може да ми пишете на лично. За доброволчески труд и помощ, заповядайте утре сутрин да поработим-безплатно?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина