АктуалноБизнесБългарияКриминалеНовиниПод лупа

Глобяват банки заради липса на информация за ипотечните кредити

Асоциация „Активни потребители“ е подала сигнали срещу 9 банки у нас за липсваща достъпна  информация за ипотечните кредити, които предлагат. Нарушенията са установени след проучване „Колко достъпна е информацията за ипотечните кредити?“, което изследва в дълбочина дали банките спазват Закона за кредитите за недвижими имоти за потребителите.

От НПО-то напомнят, че банките са задължени да предоставят Обща информация с цел да се дадат основни насоки на потребителя за вземане на информирано решение при получаване на кредит за недвижим имот. Банките също така трябва да предоставят достъп до Общите условия, при които отпускат ипотечни кредити.

По подадените сигнали проверката на Комисията за защита на потребителите е установила, че четири банки не са предоставили тази задължителна информация. Това са Инвестбанк и Интернешънъл Асет Банк, които не са предоставили на своята интернет страница обща информация за ипотечните кредити. Тексим Банк пък не е осигурила достъп до общите условия за ипотечни кредити, а Алианц Банк не е изпълнила и двете задължения за обща информация и общи условия за ипотечните кредити.

Към момента КЗП е извършила проверка на 7 от 9-те сигнала, като не е констатирала нарушение от Обединена Българска Банка, Токуда Банк и Юробанк (Пощенска банка) за липса на общи условия за ипотечни кредити на интернет страниците. Остават да бъдат проверени ПроКредит Банк и Централна Кооперативна Банка.

Санкцията за липса на Обща информация за ипотечните кредити е в размер между 5 000 и 10 000 лева, а санкцията за липса на Общи условия е в размер на 10 000 и 20 000 лева. Следователно Алианц Банк ще отнесе най-тежката глоба от проверените банки.

Банките ще бъдат принудени да предоставят задължителната информация за ипотечни кредити на своите интернет страници на достъпно място за потребителите. Това ще помогне за вземане на информирано решение при  получаване на кредит за недвижим имот и ще повиши прозрачността между различните условия на банките.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина