Главният архитект: Няма да спрем да внасяме ПУП-ове в Общински съвет

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Новини
арх. Димитър Ахрянов

Становището на общината е, че няма незаконосъобразност в решенията за изменение на подробни устройствени планове, върнати от областния управител Йордан Иванов заради писмото на регионалния министър Гроздан Караджов. Администрацията смята, че член 133 от ЗУТ гласи, че органът по допускане на подробни устройствени планове в процес на изменение на ОУП е именно местният парламент, каквото е становището и на бизнеса.

„ Няма да спрем да внасяме ПУП-ове в Общински съвет, защото сме длъжни да ги входираме. От там нататък самият общински съвет ще реши дали откаже да се съобрази с писмото на г-н Караджов. Становището на общинската администрация е, че както гласи член 133 от ЗУТ могат да се процедират планове. Освен това на самата среща проектанти и юристи изразиха становище, че в процеса на изработване на ПУП за всеки един имот, след неговото допускане така или иначе се входира в РИОСВ заявление за инвестиционно намерение, което подлежи на преценка на въздействието. Нашето становище е, че ако има някакви притеснения за конкретен ПУП, РИОСВ във всеки един момент ще могат да се произнесат”, коментира след днешната среща в общината главният архитект Димитър Ахрянов.

Областният управител е прав за едно- строителството не спира. В момента едва ли не спира за имоти, за които съответният възложител иска да направи промяна в подробния устройствен план. Това се отнася и за общинска инфраструктура”, добави арх. Ахрянов. Даде пример с проектирането на Рогошко шосе, където се налага промяна на подробен устройствен план за регулация.

Главният архитект уточни, че в протокола на РИОСВ относно екологичната оценка се казва, че по всяко едно възражение, което е прието от страна на експертния съвет, трябва да се направи становище от проектантите по какъв начин то оказва влияние върху екологичната оценка. Жалбите са над 200, а допълнително има становища от заинтересованите министерства и държавни институции. Екипът, който работи по изменението на ОУП, се е ангажирал за един месец да се справи с тази задача.

„ Това за три дена не може да се изработи. Колегите се ангажираха със срок около месец, за да нанесат корекциите и да допълнят екологичната оценка- те вече работят така или иначе. Но казват, че работата не е малко”, добави арх. Ахрянов.

Подчерта, че общината като възложител, ще разчита на дадената от проектантите дума, че ще се справят до месец. През това време ситуацията остава „каша”, както я определи областният управител- общината ще продължи да процедира ПУП-ве, а решението дали да се съобразят с писмото на регионалния министър остава на общинските съветници.

„ Това, че се говори за каша, в крайна сметка ние сме в процес по изработка на промяна на ОУП, законодателя е оказал в член 133 от ЗУТ какво се прави и как се процедира. Въпросът е, че в момента министърът е дал наистина методически указания, по чиято законосъобразност не можем да се произнесем ние. Ние можем само да негодуваме, а от тук нататък произнасянето по ПУП-ове- ние сме длъжни да ги процедираме, за да се стигне до административен акт, който да позволи на възложителите да обжалват по съдебен ред, ако са доволни или недоволни”, добави главният архитект.

Споделете ни във:

4 thoughts on “Главният архитект: Няма да спрем да внасяме ПУП-ове в Общински съвет

 1. "НЯМА ДА СПРЕМ" - разбира се, мафията сме НАД закона каза:

  Нямат спиране ГЕРБавите Боляри, Кръстници и техните Послушници.

  Тоя карловски навлек затова е „ръкоположен“ БЕЗ КОНКУРС, за да слугува на баскетБОЛНИЯ, на МУТРО’ПОЛИТ’ика Герголюб БАРЕТОВ и на . . . Мутри По Тарифа.

 2. Министърът неотдавна разпореди да спрат съчиненията и изпълненията на всевъзможни хаотични мафиотски „Подробни…“ =ПУП-ове= с коите се поставя пред свършен факт Градът и ЦЯЛОСТНИЯ Общ Устройствен План =ОУП= на територията.

  Държавното УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА Е НАД махленско-общинското градоразстройство, и е уредено със Закон.

  Тази ЗАБРАНА прави Ахряновите ПУПчета подписвани на коляно НЕЗАКОННИ – макар и заварени. Спираш, бе, сульо (вр.и.д. гл. „арх“ е КОРЕНЯК ама карловский!), коя част от изречението не ти е ясна? Ало, КАБ!

  Кмете, уволнявай, че иде Видовден И ЗА ТЕБЕ!

  Невалидни са увъртанията на навлек-плужек Ахрянов: Г7ЗЪТ МИ НЕ Е ОТЗАД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.