Йордан Иванов: Няма мораториум върху строителството. То не спира

Актуално Гласове Градът Избори 2021 Изпод тепето Новини

„Няма мораториум върху строителството. То не спира. Не спират издаването на разрешенията за строеж, не спира издаването на визи за проектиране. Това не е вярно”, коментира след днешната среща относно процедурите за приемане на измененията на ОУП и проблемите с разглеждането на ПУП-ове областният управител Йордан Иванов. Той определи ситуацията като „забъркана каша”.

„ До момента има забъркана една каша и трябва няколко човека да не спят няколко дни, да се свърши една работа по отношение на доклада за екологична оценка. Поемам ангажимент, че РИОСВ ще го разгледа в рамките на по-малко от една работна седмица. Разчитаме, че община Пловдив ще наложи необходимия контрол на фирмата, която извършва проектирането по изменението на Общия устройствен план, за да може в максимално кратък порядък те да бъдат депозирани в РИОСВ, да бъде разгледан и да се отпуши процесът. Защото в същината на проблемът не е това, че не се приемат ПУП-ове в общински съвет, а в това, че те дори да бъдат прегласувани, когато след това областният управител не може да ги вкара в съда, защото не е заинтересована страна по ЗУТ, целият проблем е, че се подкопава правната сигурност. Като за публични инвестиции, така и при частните. За нас е важно проблемът да бъде разрешен следваща седмица, последваща седмица”, заяви областният управител.

Илиян Филипов за върнатите ПУП-ове: Няма незаконосъобразност

Той поясни, че с връщането на ПУП-овете вчера е спазил методическото указание на министър Гроздан Караджов.

„ Аз съм представител на държавата на територията на областта. И съм областен управител и на министър Гроздан Караджов, който дава в свое писмо методическо указание съгласно закона. В този смисъл не разсъждавам, а спазвам правилата, защото вече е време за законност, и виждам огромен проблем в това, че може да се подкопае правната сигурност на предприемачите в града и на публичните инвестиции”, добави Иванов.

Ако общински съвет реши да прегласува  върнатите от него ПУП-ове, областният управител няма власт да ги вкара в съда, тъй като не е заинтересована страна по ЗУТ. Така цялата отговорност остава на плещите на местния парламент.

Дали ще продължи да връща ПУП-ове, той коментира така: „Независимо колко време се занимавам с политика, аз ще спазвам закона”.

В понеделник има организирана среща от областният управител, заедно с общината и Бизнеса за Пловдив, при зам.-министър Тома Балев, където да се получат гаранции по съответни процедури за приемане на измененията на новия ОУП. Областният управител изрази недоволство заради това, че кметът не уважил днешната среща, а поел ангажимент да присъства.

„Днес големият разговор е затова защо стигнахме до тази каша”, каза още губернаторът.

 

Споделете ни във:

1 thought on “Йордан Иванов: Няма мораториум върху строителството. То не спира

  1. Браво на Данчо! Далеч съм от неговите политически възгледи, но тези безобразни ПУП-ве е време да ги спрат. Огледайте се и ако някой види нещо добро за хората в Пловдив от застрояването на градинките с мастодонти или на метри от изградени жилищни сгради, чиито жители ще виждат слънцето само по телевизията. И стига с това “ама той имотът си е негов, ще прави каквото си иска”. Време е общественият интерес за първи път от 30 г. да има предимство пред частния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.